Press

Nyhet | 2012-10-22

Tre försäkringar mot arbetslöshet

Undan för undan har prognoserna för den svenska ekonomin sänkts. Förra veckan kom Konjunkturinstitutet med sin rapport om lönebildningen. I den skrev de bland annat att vi nu befinner oss i en lågkonjunktur och att arbetslösheten kommer att stiga till uppåt åtta procent nästa år.

Det kan vara svårt att föreställa sig vad arbetslöshet kan innebära för både självkänslan och plånboken, men det går att förbereda sig ganska bra – åtminstone ekonomiskt. Med rätt försäkringar kan du klara dig fint i 6-12 månader och förhoppningsvis hitta ett nytt jobb under tiden.

A-kassan ger maximalt knappt 15 000 kronor per månad, vilket inte blir mer än 11 000 kronor efter skatt. Det är ett bra grundskydd men mindre än många klarar sig på. Här är några tips på vad du kan göra för att förbättra din ekonomi om du skulle förlora jobbet. 

1. Var med i a-kassan. Grundregeln är att du får max 80 procent av din tidigare inkomst men maximalt cirka 15 000 kronor per månad före skatt.

2. Har du en lön över 18 700 kronor per månad (vilket gör att du slår i taket i a-kassan) kan du teckna en inkomstförsäkring som ersätter upp till 80 procent av hela din lön. Tecknar du den via ett fackförbund kostar den från 50-100 kronor per månad. En privat försäkring är lite dyrare.

3. För många utgör boendet så mycket som en tredjedel av kostnaderna varje månad. Det kan du slippa oroa dig för genom att teckna ett låneskydd, en försäkring som betalar dina räntekostnader, och i vissa fall även amorteringen, på lånet om du blir sjuk eller arbetslös.

Tänk på att för att inkomstförsäkringen ska gälla krävs att du även är med i a-kassan. Dessutom behöver du oftast ha varit medlem i 12 månader för att försäkringarna ska gälla fullt ut (eller alls).

Idag är bara sju av tio personer anslutna till a-kassan. Långt färre än så har en inkomstförsäkring. Bara 1,5 procent av befolkningen har en låneförsäkring enligt Finansinspektionens rapport om den svenska bolånemarknaden. Visst går det att täcka upp utebliven lön med sparpengar eller dra ner sina utgifter till ett minimum, men kostnaden för att mer eller mindre kunna leva som vanligt vid arbetslöshet är förhållandevis liten.

Börja med att ta reda på hur stor din fasta månadskostnad är. Hur mycket pengar måste du få ut varje månad för att klara dig? Ta reda på vilka försäkringar du har idag och komplettera med dem du behöver för att kunna sova gott om natten.