Press

Nyhet | 2012-09-27

Räntesänkningens effekt på spartrenden återstår att se

Under årets första åtta månader har svenska folket placerat totalt 54 miljarder kronor på sina sparkonton. Sju miljarder sattes in bara i augusti visar dagens siffror från SCB. Diagrammet visar sparandet hos storbankerna och de tre mindre banker där volymen ökat mest i år. Staplarna visar hushållens sparpengar i miljoner kronor vid årsskiftet (ljusrosa) samt hittills i år (röd), och procentsiffran visar ökningen i år hos respektive bank.

De banker där sparandet ökat mest är två nischbanker med hög ränta, det vill säga hos oss på SBAB Bank och hos Volvofinans Bank, där kontosparandet ökat med 156 respektive 62 procent sedan årsskiftet. Även om volymerna fortfarande är relativt små jämfört med hur det ser ut hos storbankerna så är trenden tydlig. Räntan blir allt viktigare och fler människor gör ett aktivt val av sparkonto.

Delvis hänger kanske sparkontots popularitet ihop med att aktier och aktiefonder inte är lika heta som tidigare. Mot bakgrund av en skakig börs, skuldkris och en osäker svensk ekonomi ratas de till förmån för sparkontot och räntefonder. Uppenbarligen tycker spararna att den avkastning de kan få på ett sparkonto eller i en räntefond är bra givet den väsentligt lägre risken.

I september sänkte Riksbanken reporäntan från 1,5 till 1,25 procent. Det gjorde räntan på bankernas sparkonton också sänktes med 0,25 procent. Marknaden väntar sig dessutom ytterligare en sänkning från Riksbanken, antingen före årsskiftet eller kort därefter. Det skulle sannolikt betyda att räntan på sparkontot sjunker ytterligare. Om det fortfarande är ett lika attraktivt val jämfört med aktier då, återstår att se.