Press

Nyhet | 2012-09-20

De stora plånboksnyheterna får vänta

Det mesta i budgeten som presenterades av regeringen idag var redan känt, och som väntat var det ont om nyheter för plånboken. Pengarna läggs på ordning och struktur som ska skapa förutsättningar för arbete och tillväxt i framtiden. Trygghet och ansvar fortsätter vara regeringens mantra. Nästa år när valet närmar sig kommer med största sannolikhet satsningar som kommer att märkas i vardagsekonomin för många fler.

Några av nyheterna i höstbudgeten är att:

  • Pensionärerna får lägre skatt och de ensamstående pensionärerna får högre bostadstillägg
  • Lägstanivån i föräldrapenningen höjs för dem med lägst inkomst
  • Barntillägget för studerande med barn höjs 10 procent
  • Unga förtidspensionärer ska kunna börja jobba eller studera utan att förlora ersättning
  • I en familj som får försörjningsstöd (socialbidrag) får barnen tjäna 44 500 kronor per år istället för 22 000 kronor utan att familjens stöd sänks

Totalt satsas en relativt liten del av budgeten på de här nyheterna och de som prioriteras är utsatta grupper som halkat efter när löntagarna fått mer i plånboken via jobbskatteavdragen. Nästa år får pensionärerna runt en femtiolapp extra i månaden i skattesänkning och bostadstillägget för ensamstående pensionärer med låg inkomst höjs. Det kommer nästan uteslutande att hamna hos ensamstående kvinnor och innebär cirka 2000 kronor extra om året. I början av 2012 höjdes bostadstillägget med lika mycket, vilket innebär att ökningen kommer att bli lite mer än 4000 kronor på två år.

För föräldrar med låg inkomst blir föräldrapenningen högre. Totalt satsas 300 miljoner kronor på att höja lägstanivån 180 till 225 kronor per dag. Det upp till cirka 11 000 kronor mer i plånboken per förälder, eller knappt 22 000 kronor per hushåll om båda föräldrarna ligger under lägstanivån.