Press

Nyhet | 2012-06-29

Tänk på det här när du väljer räntesparande

Av de fem mest köpta fonderna i juni är samtliga räntefonder, rapporterade Avanza idag. Det är första gången listan enbart innehåller räntefonder. Nordeas räntebevis har blivit en succé i vår och nya fonder som investerar i företagsobligationsfonder startas på löpande band.

Spararna fyller även på sina sparkonton i en rasande fart. Över 14 miljarder kronor har satts in på konton sedan årsskiftet. I genomsnitt gav dock bankerna bara en ränta på 1,22 procent på kundernas pengar i maj (se diagram), visar dagens statistik från SCB. Det är inte mycket. Räntan på sparkonton utan villkor och med statlig insättningsgaranti varierar, från runt en procent upp till 3-4 procent, så det finns mycket att tjäna på att välja rätt.

Räntesparande i olika former tycks populärare än någonsin och sparformerna är många. Det är bra att vi sparare kan välja, men risken att ta fel ökar. Många väljer inte alls, utan låter pengarna stå utan eller med en väldigt låg ränta. Det innebär till och med att pengarna minskar i värde eftersom inflationen är 1,5 procent i Sverige idag. Ett räntesparande med lägre ränta än så är med andra ord en förlustaffär.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du väljer räntesparande:

• Likviditetsfonder eller penningmarknadsfonder ger i snitt en avkastning på mindre än två procent om året. Du kan få både en högre ränta och en lägre risk om du sätter in pengarna på ett vanligt sparkonto.
• Det finns sparkonton med en ränta från 3 % utan villkor och avgifter. Nöj dig inte med mindre än så om du väljer kontosparande.
• Obligationsfonder stiger när räntan går ner. Nu är räntorna redan rekordlåga så det finns mer utrymme för högre räntor än lägre räntor framöver. Det talar för att obligationsfonder kommer ha en dålig utveckling de närmsta åren.
• Om du vill köpa Nordeas räntebevis, tänk på att även om de ger en ränta fyra gånger om året så kan också själva räntebeviset minska i värde. Räntebeviset för Nokia har till exempel gått från ett värde på 100 kr till ett värde på 83 kr. Den som köpte när det lanserades har alltså förlorat pengar trots att det ger en ränta på nästan sex procent om året.
• Fonder som investerar i företagsobligationer kan också tappa i värde. Sämre konjunktur och dystra tider för företagen betyder fler konkurser och inställda betalningar.
• Gemensamt för räntebevis och företagsobligationsfonder är att du bör planera att äga dem en längre tid för att inte risken ska bli för hög. Om du behöver pengarna till jul är sparkontot bättre.

Viktigast av allt tycker jag är att se till att du får ränta på pengarna över huvud taget. Och med ränta menar jag mer än inflationen som är 1,5 procent. Får du en avkastning lägre än så förlorar du pengar.

Vill du veta mer om räntesparande kan du också se den här filmen med veckans fråga, som handlade just om räntesparande. Den hittar du här.