Press

Nyhet | 2012-06-11

Spararna tar det säkra före det osäkra

I maj flydde fondspararna från ostadiga aktiefonder till stabila räntefonder. Både korta penningmarknadsfonder och långa obligationsfonder fylldes på med nya friska sparpengar, det visar dagens statistik från Fondbolagens Förening.

Räntesparande är i ropet för tillfället. Vanliga bankkonton växer så det knakar i omfång och idag finns det hisnande 1150 miljarder kronor stående på konton. Spararna tar med andra ord det säkra före det osäkra just nu.

I maj uppgick uttagen ur aktiefonder till nästan 10 miljarder, och insättningarna i räntefonder till 8,6 miljarder. Som diagrammet visar är svenskarna snabba att välja aktiefonder när börsen går bra, och räntefonder när den går dåligt. För den som sparar på lång sikt och sätter undan pengar regelbundet finns ingen större anledning till panik. Vill man vara säker på att bevara det kapital man har kan det däremot vara en idé att placera om börsen är så turbulent som nu.

Det gäller dock att välja sitt räntesparande med omsorg. Jag tycker exempelvis att penningmarknadsfonder är ett mindre bra val därför att de i genomsnitt bara ger runt två procent iavkastning om året. Dra bort inflationen på 1,5 procent och avkastningsskatten på 30 procent, så har pengarna i bästa fall knappt behållit sitt värde.

Att obligationsfonder ska bli en bra investering på lite sikt är också svårt att se. Räntorna är rekordlåga idag, och börjar de att stiga kommer värdet på obligationer omvänt att falla.

Lyckligtvis är det som sagt inte bara räntefonder som är heta just nu. Även sparande på vanliga bankkonton lockar stora belopp, och allt fler har börjat se om sina pengar genom att välja konton som ger en hög ränta. Att få tre procent på ett bankkonto till en risk som nästan noll är bra, när börsen svänger lika mycket på en enskild dag.