Press

Nyhet | 2011-10-10

Veckans rysare - bostadspriserna

Den 14 oktober publiceras prisstatistiken för bostadsrätter och småhus i september. Data samlas in av Mäklarstatistik men det är den bearbetade statistiken från Valueguard som är mest tillförlitlig för att få en uppfattning om prisutvecklingen. I augusti var priserna på bostadsrätter och småhus i stort sett oförändrade, jämfört med juli. Frågan är hur prisutvecklingen har varit i september.
 
Den finansiella oron har fortsatt och hushållen blev betydligt mer pessimistiska i september, enligt Konjunkturinstitutets barometer. Konjunkturutsikterna har försämrats och uppbromsningen märks både på svensk detaljhandel och på industriproduktion. Den enda ljusglimten för bostadsmarknaden är att boräntorna med medellånga bindningstider på 2-3 år ligger klart under tremånadersräntan, vilket ger en stimulans.
 
Vår bedömning är dock att räntestimulansen inte är tillräcklig, utan att bostadspriserna har sjunkit i september. Hur stort prisfallet har varit är svårt att uppskatta men vi blir inte överraskade om nedgången har varit kraftig.