Press

Bo & Låna | 2014-06-05

Svenska bolåntagares räntejämförelser och ränteförhandlingar

Markör har på uppdrag av SBAB i maj 2014 gjort en privatekonomisk undersökning om svenska folkets boende, lån och bostadsekonomi. Resultatet är rapporten Bo & Låna 2014. Undersökningen genomförs i år för tredje året.

Sju av tio äger idag sin bostad, och bostadspriserna har stigit kraftigt sedan mitten av 90-talet. Många har gynnats, men för yngre som ska in på bostadsmarknaden idag har det blivit betydligt svårare, särskilt i storstadsregionerna.

De höga priserna gör att skuldsättningen blivit allt större vilket oroar bland annat Riksbanken. Men hur ser svenska folket på saken? Är de oroliga över storleken på sina bolån?

Alltmedan bopriserna stigit har det närmast blivit en folksport att förhandla om boräntan, och visst finns det tusenlappar att tjäna. Men hur många jämför räntor innan de tecknar bolån? Och vad krävs för att man ska lyckas få en lägre ränta?

Vi har också undersökt vad banken kräver av sina bolånekunder. Måste man bli helkund för att få en bra boränta? Och om banken vill sälja andra tjänster samtidigt – vilka är det då man oftast får på köpet?

Det här är några av de frågor vi vill försöka besvara med undersökningen Bo & Låna.