Publicerad: 21 mars, 2024

Årets socialt hållbara företag i UF Värmland: Vinnare är Universe UF!

Vi är glada över att presentera vinnarna av Årets socialt hållbara företag UF Värmland – Universe UF!

SBAB är sedan flera år tillbaka sponsor för UF Värmland och specifikt för utmärkelsen Årets socialt hållbara företag. För oss är det viktigt att vara med och bidra till ett socialt hållbart samhälle och därför är vi dessutom stolta sponsorer till årets vinnare Universe UF.

Skapar ljusglimtar för ungdomar

Anna Davidsson och Alva Holmgren är grundarna av Universe UF som skapar individanpassade fritidsaktiviteter för barn och ungdomar med funktionsvariationer som tex NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Syftet med Universe är att skapa ljusglimtar för ungdomarna i deras vardag vilket i sin tur kan skapa en möjlighet att orka engagera sig i skolan och på så sätt bli mer tillgängliga på arbetsmarknaden framöver.


Hur fick ni idén till ert företag?

Vår uppfattning är att det finns en brist på verksamheter som riktar sig till denna grupp och vi kunde inte hitta någon liknande verksamhet med samma infallsvinkel som vår. Vi tror att ämnen kring exkludering generellt är tufft att prata om. Att vi dessutom använder våra hundar som ett hjälpmedel i aktiviteterna får våra deltagare att ytterligare känna trygghet för att kunna öppna sig.


Vad fick er att vilja jobba med just social hållbarhet?

För oss har det alltid varit viktigt att det ska vara okej att vara olika i samhället. Vi har personligen sett utmaningen med att alla ska få en chans att lyckas i livet och då kändes det relevant att jobba utifrån budskapet att ”alla är lika mycket värda” och att alla förtjänar att inkluderas i samhällsgemenskapen.

Vad ska ni göra med ert företag framöver?

Först ska vi till SM i Ung Företagsamhet! Men vi tror starkt på att driva företaget vidare och utveckla det med fler samarbetspartners för att få en möjlighet att nå fler barn och ungdomar.

Motiveringen löd:

Med ett fantastiskt engagemang och ett brinnande intresse för gemenskap och socialt entreprenörskap, skapar det här UF-företaget en unik plattform där människor i unga åldrar kan mötas för att växa och utvecklas. Affärsidén kombinerar både nytänkande och passion på ett inkluderande sätt med en socialt hållbar profil som angriper en växande utmaning. Med individanpassade lösningar skapar de en plattform där alla kan delta och blomstra efter sina egna förutsättningar.