Publicerad: 23 januari, 2024

Nya spelregler på bostadsmarknaden när allt fler bostäder säljs utanför Hemnet

En ny undersökning från SBAB visar att mer än var femte bostad säljs utanför Hemnet – och majoriteten av mäklarna tror att det kommer att bli än vanligare framöver. Nedan ger SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik sina tre bästa tips till dig som försöker navigera på den nya bostadsmarknaden.


Nu ökar aktiviteten på bostadsmarknaden igen efter att ha gått på sparlåga över helgerna. Det är ett nytt år och många kanske passar på att ta tag i att byta bostad. De flesta tittar på Hemnet när de letar efter en ny bostad. Av SBAB:s undersökning Mäklarbarometern där mäklare i landets tre storstadsregioner fått ge sin syn på bostadsmarknaden framgår dock att 22 procent, det vill säga mer än var femte bostad, säljs utanför Hemnet. En majoritet av mäklarna, 63 procent, tror dessutom att andelen bostäder som säljs utanför plattformen kommer att öka.

När Hemnet lanserades revolutionerade det på många sätt bostadsmarknaden. Det bidrog till en enkelhet och transparens som har gynnat både köpare och säljare. Man gick från söndagsbilagan i papperstidningen till en mer samlad bild av utbudet och möjlighet till uppdateringar i realtid. De senaste fem åren har dock allt fler mäklare börjat jobba med att lägga ut objekt som ”snart till salu” eller ”kommande”, det kan beskrivas som en förmarknad. Det innebär att mäklarna först lägger upp bostadsannonsen bara på sin egen hemsida och avvaktar med Hemnet. Det gör att spekulanter kan hitta den där men även via söktjänster såsom Booli, som sammanställer annonser från alla mäklares hemsidor.

I december 2023 fanns det ungefär dubbelt så många bostadsannonser samlade hos söktjänsten Booli jämfört med på Hemnet, och en tredjedel av annonserna samlade hos Booli utgjordes av bostäder från förmarknaden. Vår senaste undersökning bekräftar att allt fler bostäder också säljs utan att annonseras på Hemnet, vilket ställer nya krav på den som letar efter en bostad.

Nedan ger jag mina tre bästa tips till dig som försöker navigera på den nya bostadsmarknaden.

1. Leta inte bara på Hemnet

Eftersom var femte bostad säljs utanför Hemnet behöver du leta på fler ställen för att ta del av utbudet. Du kan titta på mäklarnas egna hemsidor eller till exempel på Booli, som sammanställer annonser från alla mäklares hemsidor.

 

2. Ta reda på mer information

Bostäder som inte ligger på Hemnet saknar ibland fullständig information. Det kan handla om att det saknas bilder, utgångspris eller annonserad visningstid. Då behöver du kontakta mäklaren och ta reda på under vilka förutsättningar säljaren är beredd att släppa bostaden och om det är möjligt att komma och titta på den redan nu.

3. Bestäm vad du är beredd att betala – och håll dig till det

Om utgångspris saknas och det inte blir någon budgivning så kan det vara svårt att få en uppfattning om vad som är ett marknadsmässigt pris. Ett tips är då att kolla på Booli, som tillhandahåller värderingar av i stort sett alla bostäder. Därtill behöver du kontakta banken och se hur mycket du får låna men också själv räkna och fundera. Hur stora boendekostnader kan du tänka dig att ha och hur påverkas du om räntan förändras? Bestäm dig sedan för ett pris du är beredd att betala och håll dig till det.Linda Hasselvik,
Privat- och boendeekonom SBAB


Läs också