Publicerad: 21 september, 2023

Är du orolig för din privatekonomi?

I så fall är du i gott sällskap. Vår privat- och boendeekonom ger fyra tips på hur du kan stärka din ekonomi och trots det njuta av höstmyset och till och med uppdatera garderoben.

Fler kan behöva använda sina sparpengar för att betala räntorna

Många hushåll med rörlig bolåneränta har fått se sina räntekostnader mer eller mindre fyrdubblas på bara 18 månader. Vi har låtit fråga 1 000 personer hur deras ekonomi har påverkats av räntehöjningarna och hur de skulle påverkas av ytterligare höjningar. Sammantaget kan vi konstatera att många är bekymrade över sin privatekonomi. Till exempel:

  • Var femte person med en belåningsgrad över 50 procent uppgav att deras privatekonomi skulle påverkas mycket negativt av en så relativt sett liten höjning av styrräntan som 0,25 procentenheter.
  • En tredjedel uppgav att de kommer eller kanske kommer behöva ta av sina sparpengar för att betala bolåneräntorna i höst.

Att så många kan behöva använda sina sparpengar för att betala räntorna är alarmerande. Det är inte ekonomiskt hållbart i längden att betala de löpande kostnaderna med sparande medel. Jag önskar att jag hade kunnat komma med goda nyheter men givet den ekonomiska situationen är det inte läge att dra en lättnandets suck än. Tvärtom. Riksbanken signalerar att styrräntan kan komma att höjas ytterligare och deras prognos är att den kommer att ligga kring 4 procent även 2025. Därför är det läge att höststäda ekonomin och förbereda sig på ytterligare en tuff vinter. Här kommer tips på hur du kan få bättre kontroll och mer pengar i plånboken.


Vart försvinner dina pengar?

Få kontroll över dina kostnader och utgifter genom att göra en budget. Det behöver inte vara så komplicerat och det viktigaste är att det blir gjort. Fastna inte på att en kostnadsuppgift är svår att hitta, uppskatta hellre beloppet än att strunta i att göra budgeten. Ett klassiskt kollegieblock duger gott men det finns också smarta mallar till exempel i Excel som man kan utgå ifrån.


Mer pengar i plånboken varje månad genom jämkning

Du som betalar ränta har rätt till ett skatteavdrag på upp till 30 procent av dina räntekostnader. Om du till exempel betalar 8 000 kronor i månaden i ränta så innebär det att du kan få tillbaka nästan 30 000 kronor i samband med nästa års deklaration. Det är också möjligt att få ut dessa pengar löpande under året i stället genom jämkning, vilket kan underlätta om ekonomin är ansträngd. Du kan enkelt ansöka om jämkning på Skatteverkets hemsida. De kan då besluta att din arbetsgivare ska dra av mindre skatt på din lön varje månad, och på så sätt får du mer pengar i plånboken.


Öka dina inkomster

Fundera på om du har möjlighet att höja din inkomst på relativt kort sikt genom att till exempel jobba extra eller byta jobb. Det finns också skäl att fundera på om du kan höja din kompetens för att öka din inkomstpotential på längre sikt. Till exempel genom att läsa en extra kurs eller utforska nya karriärmöjligheter.


Sänk kostnaderna och prioritera det som är viktigast

När inflationen och räntekostnaderna äter en allt större del av inkomsterna är det klokt att fundera på vilka kostnader som är möjliga att sänka. Se över också de små utgifterna. Planera dina måltider och gör storkok. Genom att ta med matlåda till jobbet i stället för att äta ute är det till exempel möjligt att spara cirka 2 000 kronor i månaden. Bjud hem vännerna på en mysig höstmiddag i stället för att gå ut och äta. Uppdatera höstgarderoben genom att shoppa second hand eller byt kläder med en vän och sälj kläder du inte längre använder.

 

Linda Jonsson
Privat- och boendeekonom, SBAB