Publicerad: 26 juni, 2023

Så får du semesterkassan att räcka längre

Snart är sommarsemestern här. Förväntningarna är höga och önskemålen många. Hur får man semesterkassan att räcka till när räntorna stiger och inflationen fortfarande är hög?

Semestertider hägrar samtidigt som inflationen ligger kvar på höga tal och räntorna fortsätter att klättra uppåt. Drygt sju av tio anger att de har fått det tuffare ekonomiskt. Trots det visar en ny undersökning från SBAB att bara en tredjedel av dem som fått sämre ekonomi kommer att dra ner på semesterbudgeten. Att så stor andel trots försämrad ekonomi, inte tänker dra ner på semesterkassan, vittnar om hur viktig semestern är för många.

Semestern innebär ofta mer tid för nära och kära samt en möjlighet att koppla av och återhämta sig. Samtidigt är förväntningarna många gånger höga och det kan det kännas svårt att få pengarna att räcka till alla önskemål. Här kommer därför fem tips för att få semesterkassan att räcka längre.

5 tips för att få semesterkassan att räcka längre

1. Gör en budget

Fundera redan innan semestern på vad du eller ni skulle vilja göra. Bestäm vad som får kosta och vad som kan prioriteras ned.

2. Hyr ut din bostad

Om du ska resa bort kan det vara klokt att hyra ut din bostad. På så vis får du en extra inkomst att stärka semesterkassan med. Glöm dock inte att du behöver tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt och se över vad som gäller för din hemförsäkring om du hyr ut.

3. Byt bostad med en kompis som bor på ett annat ställe

Ett väldigt kostnadseffektivt sätt att få ett miljöombyte är att låna bostad av varandra. Även här krävs tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt.

4. Gör egen matsäck till utflykterna

Ofta är det de små men många utgifterna för fika och mat som drar i väg, särskilt om man är en familj.

5. Turista i din närhet

Sverige är som bäst på sommaren. Passa på att upptäcka det. Vårt avlånga land erbjuder så väl bad som kultur och friluftsliv — och mycket är kostnadsfritt.

Läs också