Lugnare bostadsmarknad väntas - trots fortsatt låga bostadsräntor

 

Hej bästa SBAB-kund! Jag heter Robert Boije och är chefsekonom på SBAB. Många tycker ekonomiska frågor är tråkiga. Själv har jag ägnat hela mitt yrkesverksamma liv åt sådana frågor. SBAB har också som ambition att göra boendeekonomi mer roligt. Vi erkänner, det kanske är lite av en metafor, men vi tror att boendeekonomi blir jättekul när en blir mer insatt.

Jag vill här kort återge lite av de huvudsakliga slutsatserna i våra två senaste ekonomiska rapporter Boräntenytt och Bomarknadsnytt.

Räkna med stigande men ändå fortsatt låga bostadsräntor framöver

Vi har en lång period med mycket låga bostadsräntor bakom oss. Mycket talar för att den perioden blir längre. Den rörliga bostadsräntan (3-månaders) styrs mycket av vad Riksbanken beslutar om reporäntan. De längre bundna räntorna styrs i högre utsträckning av den internationella ränteutvecklingen.

I vår senaste ränteprognos tror vi att Riksbanken höjer reporäntan först i november 2023 och att den rörliga räntan därför ligger mer eller mindre stilla fram till dess. Däremot tror vi att de långa räntorna stiger snabbare. I januari 2024 tror vi till exempel att räntor med fem års bindningstid ligger på 2,4 procent, att jämföra med omkring 1,5 procent idag.

Om ni funderar på om ni ska binda räntan eller inte, och i så fall på vilken tid, beskriver vi i en bilaga till Boräntenytt vad som kan vara bra att tänka på. Du kan också fritt prenumerera på nya nummer av dessa rapporter.


Mycket talar för en lugnare prisutveckling på bostäder framöver

När pandemin bröt ut kunde nog ingen ana att bostadspriserna skulle komma att öka så mycket som de gjort sedan dess. Ett kraftigt ökat intresse av att bo bra vid mycket hemarbete, och svårigheter att konsumera annat, har bidragit till detta. I takt med att pandemin släpper sitt värsta grepp om oss och intresset av att konsumera annat än boende ökar, tror vi att det lugnar ner sig på bostadsmarknaden. Vi spår att bostadspriserna ökar måttligt nästa år för att sedan falla med ett par procent både 2023 och 2024 när långräntorna rör sig uppåt. Ingen dramatik således.

Till sist dock en liten brasklapp. Som vår Riksbankschef Stefan Ingves också brukar säga – detta är en prognos, inget löfte.

Ta hand om Er!

Robert Boije
Chefsekonom, SBAB

Publicerad: 20 september, 2021

Läs också