Publicerad: 20 maj, 2021

Har vuxenlivet knackat på dörren?

Unga vuxna flyttar hemifrån allt senare. Amorteringskrav i kombination med höga kalkylräntor kan förklara en del av trenden. Stigande bostadspriser en annan.

Det är helt enkelt inte helt lätt att flytta hemifrån i dag. Men det är långt ifrån omöjligt. Här är våra bästa tips till dig som är förälder och vill stötta - och till dig som vill in på bostadsmarknaden.

Tips till dig som är förälder

  • Det kan finnas möjlighet för dig som förälder att gå in som medlåntagare för ditt barns bolån. Att dela på det ekonomiska ansvaret kan vara ett första steg innan barnet har en egen stadig inkomst. Kontakta oss på SBAB så ser vi tillsammans över hur vi kan hjälpa er.
  • Om möjligheten finns kan ett lån, en gåva eller ett förskott på arv vara en hjälp för att finansiera kontantinsatsen.
  • Håll koll på juridiken. Det är mycket att tänka på kring bostadsköp och det viktigt att det blir rätt. Därför erbjuder vi dig som är kund hos SBAB kostnadsfri juridisk rådgivning i samarbete med Lexly.
 

...och tips till dig som vill flytta hemifrån

  • Ställ dig i bostadskö – det är aldrig för sent, även om det kan kännas så ibland. Det finns både kommunala och privata köer att ställa sig i.
  • Kolla in vad olika bostadsbolag i din närhet erbjuder. Många aktörer har särskilda alternativ för dig som ska ta steget in på bostadsmarknaden.
  • Tänk utanför boxen — många har en tydlig bild av att de vill bo inom ett ganska avgränsat geografiskt område. Försök att bredda dig. Ju längre ut från stadskärnan desto billigare blir bostäderna att köpa.
  • Börja spara till en kontantinsats. Det kan kännas långt borta att få ihop summan, men tänk på att det bästa sparandet är det som blir av.
  • Se över din ekonomiska situation. Hur mycket har du möjlighet att låna i dag? Och hur mycket skulle du kunna låna om dina förutsättningar ändras? I vår kalkyl Så mycket kan du låna får du svar på ett par minuter.
  • Det är inte kört att köpa bostad bara för att du inte har fått ihop till hela kontantinsatsen. Om du har en inkomst men inte tillräckligt på kontot kan det finnas möjlighet att låna till vissa delar av kontantinsatsen.

 

Unga & bolån

I vår rapport ”Unga & bolån” har vi analyserat hur amorteringskraven och bankernas kalkylräntor påverkar ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Resultatet visar att det i de tre storstadslänen är drygt 23 000 unga vuxna som begränsas av de två amorteringskraven.

Läs mer i den fullständiga rapporten om "Unga & bolån".


Läs också