Publicerad: 8 februari, 2021

Viktiga skillnader mellan att vara sambo och gift

Juridiskt sett är det stor skillnad mellan att vara gift och att leva i ett samboförhållande. Här är de viktigaste skillnaderna du bör känna till.

Bra att tänka på som sambo

Som sambo gäller sambolagen. Den gäller för den gemensamma bostaden och möbler som köpts för gemensamt bruk. Samboegendom ska delas lika när ni separerar, även om en i förhållandet betalt mer än den andre. Och vill man inte dela helt lika ska man skriva ett samboavtal. Det förekommer bland annat att vid en separation inser man att den ena i förhållandet köpt saker till hemmet och stått för alla löpande kostnader hemmet och den andra har köpt en massa saker som inte omfattas av sambolagen, aktier kanske eller en bil.

Tänk på det här:

- Är en mer föräldraledig än den andra, ta upp det till diskussion, det påverkar ekonomin, hur ska den personen kompenseras? (ett sparande om utrymme finns).

- Skriv testamente, sambor ärver inte varandra. Finns inget testamente när man är sambo och den ena i förhållandet går bort ärver barnen direkt från sin avlidna förälder.

Så här funkar det som gift

Det är stor skillnad mellan att vara gift och sambo, rent juridiskt. Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en separation. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa.

Tänk på det här:

- Vill ni något annat än att alla tillgångar delas på hälften vid en skilsmässa, upprätta ett äktenskapsförord som gör all eller viss egendom enskild.

- Ett särkullbarn ärver direkt från sin avlidna förälder och har alltid rätt till sin laglott, men man kan genom testamente reglera så att andra delen av arvet betalas ut då den efterlevande har gått bort.

- Är en mer föräldraledig än den andra, ta upp det till diskussion, det påverkar ekonomin, hur ska den personen kompenseras? (ett sparande om utrymme finns) Sparandet ska då göras till enskild egendom.


Som bolånekund hos SBAB kan du kostnadsfritt gå igenom din situation med en jurist och teckna de vanligaste avtalen online. Det kan du läsa mer om här.


Lycka till med både kärlek och ekonomi!

Claudia Wörmann,
Boendeekonom SBAB