Publicerad: 14 januari, 2019

Hur utvecklas bostadspriserna där jag bor?

Det går alldeles utmärkt att ha koll på prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Mäklarstatistik samlar in siffror över den senaste månadens försäljningar (med en månads fördröjning, i januari vet vi hur snittpriserna såg ut i december) från landets fastighetsmäklare.

Den som vill kan följa utvecklingen av medelpris på stadsdelsnivå i storstadsregionerna och på kommunnivå i landets övriga delar. För villor, bostadsrätter och för fritidshus (dock inte senaste månaden för fritidshus utan per år). Det är egentligen ganska fantastiskt vilken källa till information som nätet är.

Precis lika lite som ens den mest luttrade experten kan förutspå exakt vad en bostad ska hamna på i pris, lika lite ska man betrakta statistiken över medelpriset i sitt specifika område som ett facit. För det finns inte. Alla bostäder är lika unika som dess innehavare och därför ska man bara se statistiken som en indikation. För vad många glömmer bort, tror jag, är att bakom medelpriset ligger en stor mängd bostäder som sålts, alla med olika standard och läge, som tillsammans bildar ett medelpris.

Är du nyfiken på vad din bostad kan vara värd eller hur priserna är i ett visst område? På booli.se hittar du tjänster som kan hjälpa dig att få koll.

 

Claudia Wörmann
Boendeekonom

Läs också