Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

10 tips när du vill köpa och sälja

Läget på bostadsmarknaden har förändrats det senaste året. Här ger vi tips till dig som planerar att köpa eller sälja på dagens marknad.

Priserna på bostadsmarknaden har gått upp under lång tid och att marknaden på senare tid har vänt kan ha kommit som en chock för de som tidigare inte upplevt en kraftig prisnedgång, i stil med den på 90-talet.

Många känner sig oroliga just nu, men det är bra att påminnas om att priserna på bostadsmarknaden också kan gå både upp och ned. Man ska alltid köpa bostad för att man tror sig kunna trivas där, men förstås också ha råd. Bostadens säljvärde borde vara mindre relevant så länge du planerar att bo kvar i den. För dig som planerar att köpa eller sälja på dagens marknad finns några tips här:

5 tips om du vill sälja

  • Ta med i beräkningen att försäljningen kan ta tid.
  • Idag är det för de flesta, men inte alla, bra att sälja nuvarande bostad innan man köper nytt. Det gör att du vet exakt hur mycket du har att röra dig med i din nästa affär. Rådgör med banken.
  • Blanda inte ihop sentimentala minnen med bostadens skick. Det är fullt naturligt att tycka att den egna bostaden är finast i hela kvarteret. Försök att tänka bort dina egna upplevelser i bostaden, tänk framförallt läge och skick inför en försäljning.
  • Kolla vad som sålts i närtid i ditt område. Snegla inte på vad grannen fick för ett par år sedan, marknadsläget nu är ett annat.
  • Räkna på och sätt ett lägsta pris för din bostad om försäljningstiden blir längre än vad du först trott. Sätt priset i relation till att stå med dubbla boendekostnader.

5 tips om du vill köpa

  • Marknads- och prisläget är förändrat, men det är inte fråga om outletpriser. Ha rimliga förväntningar på vad du kan köpa bostaden för.
  • Ha ett lånelöfte klart. Ha tät dialog med banken så att du inte går över din budget. Maxa inte lånelöftet.
  • Drabbas inte av jag-ska-vinna-djävulen. Budgivning är stressande. Kanske har du redan ”kärat ned dig” i bostaden som du budar på. Att då få konkurrens blir som ett svartsjukedrama. Paketera känslorna och ta fram ditt kalkyl-jag istället. Sumpar du den här står det tusen åter.
  • Tänk brett. Många fokuserar på en enda stadsdel, på en gata till och med. Snegla i angränsande områden, vem vet, det kanske är där din drömbostad finns?
  • Gör din research. Vad har sålts i området i närtid och vad ligger medelpriset på? Se medelpriset som en indikation och inte ett facit. Sätt medelpriset i relation till den bostad du är intresserad av utifrån läge och skick.


Claudia Wörmann
Boendeekonom SBAB

Publicerad: 20 november, 2018

Läs också