Publicerad: 2 november, 2017

Kan jag få ner räntan på något sätt?

En av de vanligaste frågorna till vår kundservice handlar om räntan på det egna bolånet. SBAB förhandlar dock inte om räntan med varje enskild kund.

Räntan på ditt bolån påverkas istället av hur mycket du lånar och din belåningsgrad, dvs hur stort ditt bolån är i förhållande till värdet på din bostad. Det är här du själv har möjlighet att påverka vad din ränta blir.

I den här tabellen ser du ett exempel på hur räntekostnaden och din totala månadskostnad påverkas för olika bostadspriser, med en kontantinsats på 600 000 kr.


Om du har ett bolån kan du påverka räntekostnaden genom att amortera mer på ditt bolån. När du amorterar på ditt bolån minskar det totala bolånet och då på så sätt också dina räntekostnader. Dessutom kan du känna dig tryggare om bostadspriserna faller.

Beroende på var i livet du befinner dig kan behovet av och möjligheten att amortera variera. Alla våra kunder får en individuellt anpassad amorteringsplan som visar den nivå vi bedömer lämplig. Även om banken inte kräver att du ska amortera, kan det vara viktigt att göra det ändå. Särskilt när räntan är låg.