Fasträntekonto – bind dina sparpengar med schysst ränta

Laddar räntor

Bind dina sparpengar till en fast ränta under en bestämd tid, tryggt och säkert.

  • Bindningstid mellan 3 mån och 5 år
  • Säkert sparande med schysst ränta
  • Pengarna tryggade med insättningsgarantin

Bra att veta: För att öppna ett fasträntekonto behöver du först öppna ett sparkonto hos oss.

Aktuella räntor och bindningstider

Laddar räntor

Så öppnar du ett fasträntekonto

1.
Öppna ett sparkonto — om du inte redan har ett
2.
Logga in i appen eller internetbanken
3.
Klart!

Luta dig tillbaka och låt pengarna växa.Vanliga frågor om fasträntekonto

Hur öppnar jag ett fasträntekonto?

Ett fasträntekonto öppnar du enkelt och smidigt i internetbanken eller appen. Du behöver ha ett sparkonto med minst 10 000 kronor som du sedan för över vid öppnandet av ett fasträntekonto.

Kan jag ha flera fasträntekonton?

Ja, du kan ha flera fasträntekonton, som mest 99 stycken.

När får jag min ränta?

Räntan betalas ut när bindningstiden på ditt fasträntekonto gått ut. Sparbeloppet och upplupen ränta sätts då in på ditt utbetalningskonto, alltså det sparkonto du satte över pengarna ifrån vid öppnandet av ditt fasträntekonto. Då görs också avdraget på räntan för preliminär skatt (30 %).

Vad händer när bindingstiden går ut?

När bindningstiden går ut betalar vi ut sparbeloppet och räntan minus eventuell skatt till ditt utbetalningskonto, alltså det sparkonto du satte över pengarna ifrån vid öppnandet av ditt fasträntekonto. Sedan avslutas ditt fasträntekonto automatiskt.

Kan jag avsluta mitt konto och ta ut pengarna i förtid?

Ja, du kan avsluta fasträntekontot i förtid mot en avgift. Avgiften beror på hur mycket som återstår av bindningstiden. Avgiften är 1 % årlig ränta på den återstående bindningstiden, dock lägst 500 kronor.

Avgiften beräknas så här:

Insatt belopp * 1% /365 dagar * antal dagar kvar

Räkneexempel
Exempel 1: Om du har satt in en miljon kronor på ditt fasträntekonto och har en månad (30 dagar) kvar på bindningstiden. Då blir avgiften 822 kr (1 000 000 kr *0,01/365*30).

Exempel 2: Om du har satt in 500 000 kronor på ditt fasträntekonto och har 3 månader (90 dagar) kvar på bindningstiden. Då blir avgiften 1233 kr (500 000 kr *0,01/365*90).

Exempel 3: Om du har satt in 100 000 kronor på ditt fasträntekonto och har 3 månader (90 dagar) kvar på bindningstiden blir avgiften 500 kronor, då det är den lägsta avgiften för att avsluta ett fasträntekonto i förtid.

 

Efter 2-5 bankdagar har du pengarna tillbaka på ditt utbetalningskonto, alltså det sparkonto du satte över pengarna ifrån vid öppnandet av ditt fasträntekonto.

Kan jag ha ett gemensamt fasträntekonto med en annan person?

Nej, inte i dagsläget.

Omfattas fasträntekonton av den statliga insättningsgarantin?

Ja, fasträntekontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att om SBAB skulle gå i konkurs får du som kund ersättning av staten för det belopp du har sparat. Ersättningen är som mest på 1 050 000 kronor per person och bank/institut.

Du kan läsa mer om insättningsgarantin här

Läs mer om hur insättningsgarantin fungerar om du du delar ett konto med någon annan och har ett eget fasträntekonto eller sparkonto

Förlängs fasträntekontot automatiskt?

Nej, det gör det inte. När bindningstiden går ut betalar vi ut sparbeloppet och räntan minus eventuell skatt till ditt utbetalningskonto, alltså det sparkonto du satte över pengarna ifrån vid öppnandet av ditt fasträntekonto. Sedan avslutas ditt fasträntekonto automatiskt. Om du vill öppna ha ett nytt fasträntekonto öppnar du det enkelt och smidigt i internetbanken eller appen.

Behöver jag ha ett sparkonto för att öppna ett fasträntekonto?

Du behöver ha ett sparkonto med minst 10 000 kronor som du sedan för över vid öppnandet av ett fasträntekonto. Det är det lägsta beloppet du kan spara på ett fasträntekonto hos oss.

Kan jag öppna ett fasträntekonto åt någon annan än mig själv?

Nej, i dagsläget är det inte möjligt att öppna ett fasträntekonto till någon annan än sig själv.

Kan jag öppna ett fasträntekonto åt mitt barn?

Nej, i dagsläget är det inte möjligt att öppna ett fasträntekonto till någon annan än sig själv.

Vill ni som företag eller bostadsrättsförening placera hos oss?

Vårt placeringskonto är ett bra alternativ för er som vill placera på längre sikt med möjlighet till högre avkastning. Välj mellan bindningstider på 3 månader och 5 år. Pengarna är tryggade med insättningsgarantin.