Fler väljer rörlig ränta – men ropa inte hej för tidigt

Andelen nya SBAB-kunder som valde rörlig ränta för sina bolån ökade med 3 procentenheter mellan mars och juni. I juni valde hela 96 procent rörlig ränta vilket tyder på att många hushåll förväntade sig en räntesänkning. Riksbanken öppnade dessutom upp för ytterligare sänkning under året. ”Inflationen gick dock upp mer än väntat i juni, så det är för tidigt ropa hej vad gäller lägre bolåneräntor”, säger Jennie Leffler, SBAB:s bostadsmarknadsexpert.

96 procent av SBAB:s nya kunder valde rörlig ränta i juni (se diagram 1). Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med i mars 2025. 97 procent av bostadsrättsköparna valde rörlig ränta och 95 procent av villaköparna. 3 procent valde att binda hela eller en del av sitt lån. I mars låg siffran högre, på 7 procent.

– Att fler hushåll väljer rörlig ränta är inte helt oväntat sett till att förväntan varit stor för en sänkning av styrräntan i juni alternativt augusti. Nu blev det en räntesänkning i juni och Riksbanken öppnade dessutom upp för en ytterligare sänkning under året. Inflationen gick dock upp mer än väntat i juni, så det är för tidigt ropa hej vad gäller lägre bolåneräntor, säger Jennie Leffler, SBAB:s bostadsmarknadsexpert.

Den 1 juli trädde nya regler ikraft för ränteskillnadsersättningen vilket innebär ny beräkningsmodell för när bundna lån sägs upp i förtid. Kreditgivarens får nu bara ersättning för direkta utgifter, inte för utebliven avkastning. Detta kan öka hushållens vilja att binda lånen eftersom kostnaderna för att lösa ett bundet lån förväntats minska.

– Det är sannolikt att fler ser detta som en möjlighet att binda räntan, vilket kan bidra till en tryggare boendeekonomi. Dessutom kan det öka konkurrensen på bankmarknaden och därmed gynna konsumenterna, säger Jennie Leffler.

Nya regler för ränteskillnadsersättning från 1 juli 2025

Ränteskillnadsersättning är en avgift man betalar för att lösa ett bundet bolån i förtid. Den kompenserar banken för förlorade ränteintäkter under återstående bindningstid.
Från 1 juli 2025 beräknas ersättningen utifrån swapräntan (marknadsränta) istället för bostadsobligationsräntan. Det gör att kostnaden oftast blir lägre och mer rättvis för låntagaren. Reglerna gäller endast nya bundna lån som tas efter detta datum.

– Sammanfattningsvis ser vi två faktorer som kan påverka valet av räntebindningstid framöver, men åt olika håll. Förväntningar om lägre rörlig bolåneränta kan å ena sidan leda till att fler väljer rörlig ränta, medan nya regler för ränteskillnadsersättning å andra sidan kan öka andelen som väljer att binda sina lån, säger Jennie Leffler.

För mer information, vänligen kontakta:

Jennie Leffler, SBAB:s Bostadsmarknadsexpert. Tel. 076-309 43 07. E-post: jennie.leffler@booli.se

Catharina Henriksson, Presschef, SBAB. Tel. 076-118 79 14. E-post: catharina.henriksson@sbab.se