Bostadspriserna steg med 2 procent i augusti

Bostadspriserna steg med 2,0 procent i augusti i Sverige som helhet, varav lägenhetspriserna med 1,5 procent och villapriserna med 2,2 procent. Villapriserna steg i samtliga regioner och lägenhetspriserna i fem av sex regioner. Mest steg lägenhetspriserna i Storgöteborg. Villapriserna steg mest i Södra Sverige tätt följt av Storgöteborg. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg bostadspriserna för Sverige som helhet med 0,7 procent – lägenhetspriserna med 0,5 procent och villapriserna med 0,8 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för augusti.

Bostadspriserna steg med 2 procent i augusti i Sverige som helhet

Bostadspriserna steg med 2,0 procent i augusti i Sverige som helhet (se tabell 1). Summerat sedan årsskiftet har bostadspriserna ökat med 7,7 procent. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna för Sverige som helhet i augusti med 0,7 procent (se tabell 2 och diagram 1).

– I juli sjönk bostadspriserna för första gången sedan årsskiftet, vilket är att vänta en semestermånad. Lika väntad var uppgången nu i augusti. Rensat för normala säsongseffekter och även andra tillfälliga effekter, steg priserna i augusti trendmässigt med 0,7 procent. Det indikerar att priserna steg mer än vad de normalt gör en augustimånad. Samtidigt är sådana trendberäkningar osäkra och ska tolkas med viss försiktighet, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Tittar man på hur det har sett ut i genomsnitt över tid brukar bostadspriserna stiga under vårmånaderna och i augusti för att sedan falla tillbaka under perioden september till december. Det blir nu intressant att se vad som händer denna höst när Riksbanken precis har sänkt räntan för andra gången i år och även aviserat flera ytterligare sänkningar innan årets slut. Normalt är det de längre bundna räntorna som har störst betydelse för bostadspriserna. De har redan sjunkit tillbaka rejält och väntas inte sjunka särskilt mycket mer. Då detta redan bör vara inprisat i bostadspriserna, bör vi alltså förvänta oss fallande bostadspriser under hösten, men osvuret är bäst har vi fått lära oss när det gäller bostadsmarknaden, säger Robert Boije.

Lägenhetspriserna steg med 1,5 procent i augusti

Lägenhetspriserna steg med 1,5 procent i augusti för Sverige som helhet (se tabell 1). Priserna steg i fem av sex regioner. Den enda region som uppvisade sjunkande priser var Södra Sverige (- 1,2 %). Mest steg priserna i Storgöteborg (+ 2,4 %). Summerat sedan årsskiftet har lägenhetspriserna ökat med 7,6 procent. Med beaktande av säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter, indikerar trenden stigande lägenhetspriser med 0,5 procent i augusti för Sverige som helhet (se tabell 2 och diagram 1). Lägenhetspriserna ligger nu endast 5 procent under toppnoteringarna våren 2022 innan Riksbanken började höja styrräntan.

Villapriserna ökade med 2,2 procent i augusti

Villapriserna ökade med i genomsnitt 2,2 procent i augusti för Sverige som helhet (se tabell 1). Till skillnad från prisbilden i juli där priserna steg respektive sjönk i tre regioner vardera steg nu priserna i samtliga sex regioner. Störst var uppgången i Södra Sverige följt av Storgöteborg (3,5 % respektive 3,4 %). Summerat sedan årsskiftet har villapriserna ökat med 7,8 procent, det vill säga något mer än lägenhetspriserna. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden i augusti stigande priser med 0,8 procent (se tabell 2 och diagram 1), det vill säga även här lite mer än på lägenhetssidan. Villapriserna ligger nu 10 procent under toppnoteringarna våren 2022.

– Summerat sedan årsskiftet är villaprisuppgången nu större än den för lägenheterna. Jag har tidigare varit lite förvånad över att priserna på lägenheter har ökar mer än för villor med tanke på att många bostadsrättsföreningar står inför fortsatt stora höjningar av månadsavgifterna när tidigare bundna lån till mycket låg ränta har eller ska löpa ut. Möjligen börjar vi nu ändå se det i prisbilden, säger Robert Boije.

 

För prisförändringar i Sverige som helhet och i de olika regionerna – se tabell- och diagrambilaga i länkad pdf.

 
För mer information, vänligen kontakta:

Robert Boije, Chefsekonom, SBAB. Tel: 070-269 45 91. E-post: robert.boije@sbab.se

Catharina Henriksson, Presschef, SBAB. Tel: 076-118 79 14. E-post: catharina.henriksson@sbab.se