Publicerad: 27 november, 2020

Så mycket kostar en mäklare där du bor

Vad kostar det att anlita en mäklare? Den frågan har vår tjänst Hittamäklare tänkt riktigt mycket på och för en tid sedan började de samla in statistik kring vad mäklarna tar betalt. Här kan du se resultatet.

Statistiken visar både hur stort det genomsnittliga arvodet är i olika delar av landet och vilken arvodesmodell som är mest lönsam för konsumenter. Hittamäklare vill hjälpa den som ska anlita en mäklare att förstå hur mycket andra i området betalar för mäklartjänsten.

Median-arvodet i landet ligger på 53 500 kronor

Arvodet skiljer sig dock mycket från kommun till kommun och beroende på vilken typ av bostad som säljs. Mäklare tar också i regel högre arvoden för villor än för lägenheter.

Siffrorna ska inte användas för att pressa ner priset. Den billigaste mäklaren är inte alltid bäst – och den dyraste är heller inte alltid bäst. Det är viktigt att alltid jämföra, inte bara pris utan också vad som ingår i respektive erbjudande.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här inte bara är siffror – bakom siffrorna döljer sig olika erbjudanden. I vissa arvoden ingår mer, i vissa mindre. Den som ska anlita en mäklare bör alltid jämföra priset men också granska vad som ingår i olika erbjudanden, säger Alexandra Eldin, affärsområdeschef på Hittamäklare.

Stege – oftast den lönsammaste prismodellen

De vanligaste prismodellerna är stege och procentsats. Stege innebär att mäklaren får en lägre procent (eller fast summa) av försäljningspriset upp till en viss nivå, och på allt som överträffar brytpunkten får mäklaren en högre procent.

Vi kan tydligt se att de som använder sig av arvodesmodellen stege generellt säljer till ett högre pris än vad bostaden statistiskt är värderad till, jämfört med de som använder sig av ett fast pris.

Henrik Almér, analytiker på Booli

Henrik Almér, analytiker på Booli, har analyserat siffrorna och konstaterar att stege inte bara är en av de vanligaste arvodesmodellerna, utan också oftast den som är mest lönsam för säljaren. En teori är att en stege ger mäklaren ett extra incitament att kämpa för att sälja bostaden till ett så bra pris som möjligt,

Läs också