Publicerad: 27 augusti, 2019
Har du några kvadratmeter som ligger och dammar? Att hyra ut ett rum i bostaden är enkelt, men det finns några saker som är bra att tänka på innan du börjar. Här har vi samlat våra bästa tips!
Varje år får Sverige fler utbildningsplatser. Det är bra. Men tyvärr saknas studentbostäder i mer än hälften av landets högskolekommuner. Det finns fyra gånger fler studenter än det finns studentboenden. Underskottet gör att unga människor tackar nej till utbildning och att utbildningsplatser gapar tomma.
Men tillsammans kan vi hjälpa den unga generationen och på köpet skapa en hållbar boendeekonomi. Många av oss bor i hus eller bostadsrätt där vissa rum bara huserar dåliga samveten som övergivna strykbrädor eller en bortglömd motionscykel. Att hyra ut ett rum i bostaden kan ge fler studenter möjlighet till utbildning – en demokratisk rättvisa. Det kan också vara en välkommen inkomst till det egna hushållet.
Här har vi samlat matnyttig kunskap om vad som gäller för dig som vill hyra ut en del av din bostad. Prova dig fram och upptäck vad som passar dig!
Fundera på om du vill hyra ut möblerat eller omöblerat. Om rummet behöver renoveras eller fräschas upp. Om det är med eller utan kök och/eller badrum.
Du behöver varken fråga eller be om tillstånd för att hyra ut ett rum i din villa eller bostadsrätt. Men du måste själv bo i bostaden. Hyr du ut hela bostaden är det andra regler som gäller.
Via sociala medier kan du få hjälp med att nå ut, de flesta känner någon som känner någon. Man kan också annonsera genom skolornas uthyrningstjänster, på Blocket eller liknande sajter. Eller varför inte sätta upp en lapp på anslagstavlan i mataffären?
Utgå från vad ditt boende kostar och hur stort rummet är i jämförelse med resten av bostaden. Andra parametrar är om rummet är tomt eller möblerat, om hyresgästen får ett eget badrum och kök. Upp till 50 000 kr av inkomsten är skattebefriad (gå in på Skatteverkets webbplats och ta del av aktuella skatteregler). Tänk på att en heltidsstudent har cirka 9 000 kr i månaden som ska räcka till hyra, studiemedel, mat och fritid.
I avtalet bör det framgå:
I avtalet kan du även ange vilka förhållningsregler som ska gälla som till exempel vem som städar gemensamma utrymmen, om rökning är tillåtet och om besökare får sova över.
På avtal24.se får du som kund hos SBAB 30 minuter gratis rådgivning med jurist och kan teckna de vanligaste avtalen kostnadsfritt.
Läs mer om vårt samarbete med avtal24.se
Här är några fler fördelar med att ha en inneboende:
Lycka till!