Publicerad: 13 november, 2017

Amorteringskravet skärps – vanliga frågor och svar

Finansinspektionen går vidare med förslaget om ett skärpt amorteringskrav. Här kan du se vad det kan innebära det för dig som ska köpa eller sälja bostad.


Förslaget innebär en skärpning av amorteringskravet, den så kallade skuldkvotsbromsen. Det nya amorteringskravet skulle innebära att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst ska amortera ytterligare 1 procent av skulden per år, utöver gällande amorteringskrav. Här kan du se svaren på några av dom vanligaste frågorna:


Vad händer nu?

Förslaget har nu skickats över till regeringen. Det innebär att regeringen nu ska ta ställning till och godkänna kravet. Godkänns förslaget är tanken att det införs den 1 mars 2018.

Vilka påverkas av förslaget?

Om förslaget om ett nytt amorteringskrav godkänns av regeringen kommer alla som tar nya bolån och som lånar mycket i förhållande till sin inkomst att påverkas. Finansinspektionen räknar med att de här grupperna utgör ungefär 15 % av bolånetagarna. Framförallt handlar det om följande grupper:

  • Hushåll med goda inkomster. För singlar utan barn betyder det att man tjänar mer än 31 000 kr/månad och för en familj med två barn att man tillsammans tjänar mer än 71 000 kr/månad.
  • Personer mellan 25 och 45 år. Exempelvis förstagångsköpare och människor som skiljer sig och behöver köpa två bostäder.
  • Människor i Stockholm och Göteborg eftersom priserna är som högst där.
  • Hushåll med endast en inkomst.

Kommer bostadspriserna att påverkas?

Förslaget syftar till att minska hushållens skulder och det görs såklart genom att människor lånar mindre. Godkänns förslaget kommer en del att köpa en billigare bostad och därigenom låna mindre. FI tror att bostadspriserna kommer att gå ner med ungefär 1,5 procent. Det är i dagsläget omöjligt att säga om detta kommer att inträffa och vilka objekt som i så fall påverkas.


Hur gör nu om jag ska köpa eller sälja bostad?

Försök att inte drabbas av panik. Det här förslaget påverkar inte alls lika många som det gällande amorteringskravet och behöver inte få lika stor effekt. Amortering är i grunden sunt och ger all en bättre förberedelse för sjunkande bostadspriser, stigande räntor eller andra privatekonomiska händelser. Gör köp och försäljningar som vanligt utifrån behov och inte för att passa på innan de nya reglerna införs. Ett bostadsköp ska alltid göras med en långsiktigt hållbar boendeekonomi i åtanke.


Var kan jag läsa mer?

Finansinspektionens webbplats finns några filmer med exempel på hur kravet påverkar olika hushåll.
 

Läs också