Publicerad: 2 november, 2017

Om du förlorar jobbet

Vad händer egentligen om du förlorar jobbet, din sambo avlider eller om du själv blir sjuk? Det är saker som är värda att tänka på, även om allt är bra idag.

Det enda som är säkert är att inget är så osäkert som framtiden vi har framför oss. Och utöver sorg och olust kan dödsfall, skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom innebära stora ekonomiska förändringar. Omständigheter som skapar ökad oro – men en oro du till viss del kan förhindra.

För genom olika försäkringar kan du nämligen skydda dig mot en ekonomisk knipa. En inkomstförsäkring kan t ex under en begränsad period ge upp till 80 procent av lönen. För dig som tjänar mer än 25 025 kronor per månad före skatt är det därför en klok idé att komplettera med en privat inkomstförsäkring.

Låneskydd är också en klok försäkring. SBAB:s Låneskydd Inkomst är bred och går in och täcker eventuellt inkomstbortfall. Till exempel om du har blivit ofrivilligt arbetslös, blivit skadad i en olycka eller om du har blivit sjukskriven. Skyddet gäller också de nu allt vanligare sjukdomarna som utbrändhet och psykisk ohälsa.

Gift eller sambo, spelar det egentligen någon roll? Ja, det gör det, åtminstone juridiskt. Och vid skilsmässa eller dödsfall kan det därför innebära stora ekonomiska skillnader. Finns det dessutom särkullbarn i familjen kan barnens arvslott sätta både boende och sparande på spel. Som sambor har man nämligen ingen arvsrätt efter varandra. Prata med en jurist och skriv ett testamente. Som bolånekund hos SBAB kan du få kostnadsfri juristhjälp genom vårt samarbete med Lexly.

Läs också