Ränteskillnadsersättning
Här hittar du vanliga frågor och svar om ränteskillnadsersättning.
Vad är ränteskillnadsersättning?
Om du betalar tillbaka hela eller delar av ett lån med bunden ränta tidigare än vad som är avtalat – till exempel genom att lösa lånet i förtid eller göra en extra amortering – kan du i vissa fall även behöva betala så kallad ränteskillnadsersättning. Detta regleras i konsumentkreditlagen.
Ränteskillnadsersättningen är till för att kompensera långivaren om din förtida återbetalning orsakar denna en ekonomisk förlust.
Hjälpte den här informationen dig?
Tack för din feedback!
Varför kan jag behöva betala ränteskillnadsersättning?
Ränteskillnadsersättning kan bara bli aktuell om din förtida återbetalning av ett lån med bunden ränta innebär en ekomisk förlust för långivaren. Den är då till för att ersätta just den förlusten.
När ett sådant lån betalas tillbaka i förtid uteblir långivarens avtalade ränteintäkter för återstående del av räntebindningstiden, medan dess kostnader för densamma kvarstår. Om marknadsräntorna vid denna tidpunkt är lägre än vid räntebindningstillfället, kan långivaren inte placera om det återbetalda lånebeloppet till lika goda villkor som tidigare – vilket leder till en ekonomisk förlust.
Om marknadsräntorna däremot inte har fallit, uppstår ingen förlust – och då ska heller ingen ränteskillnadsersättning betalas.
Hjälpte den här informationen dig?
Tack för din feedback!
För vilka lån kan ränteskillnadsersättning bli aktuell hos SBAB?
Hos oss på SBAB kan ränteskillnadsersättning bara bli aktuell för bolån. Vi tar inte ut någon ränteskillnadsersättning för privatlån, handpenningslån eller överbryggningslån.
För bolån med tre månaders räntebindningstid – ofta kallade rörliga – tar vi heller inte ut någon ränteskillnadsersättning, i enlighet med branschpraxis.
För bolån med längre räntebindningstider kan ränteskillnadsersättning däremot bli aktuell om du betalar tillbaka lånet i förtid och det leder till en ekonomisk förlust för oss. Detta framgår av våra allmänna lånevillkor för bolån.
Hjälpte den här informationen dig?
Tack för din feedback!
Hur räknar man ut ränteskillnadsersättning?
Ränteskillnadsersättning för bolån beräknas enligt konsumentkreditlagen och Finansinspektionens allmänna råd.
Ersättningens storlek beror på:
- Storleken på det återbetalda lånebeloppet
- Längden på den återstående räntebindningstiden
- Lånets avtalade betalningsplan för ränta och amortering
- Ränteskillnaden – det vill säga skillnaden i ränteläge mellan räntebindningstillfället och tidpunkten för den förtida återbetalningen
Det finns två olika modeller för hur ersättningen beräknas mer i detalj, beroende på när lånets ränta bands:
- Den gamla modellen, när räntan bands före den 1 juli 2025
- Den nya modellen, när räntan bands den 1 juli 2025 eller senare
Den nya modellen leder ofta till en lägre ersättning, eftersom den syftar till att bättre spegla långivarens faktiska kostnader i stället för hypotetiska ränteförluster.
Den nya beräkningsmodellen – ränta som bundits den 1 juli 2025 eller senare
För lån vars ränta bundits den 1 juli 2025 eller senare beräknas ränteskillnaden enligt den nya modellen som skillnaden mellan:
- den genomsnittliga marknadsräntan under de 20 handelsdagarna närmast före räntebindningen, för ränteswappar med en löptid som motsvarar räntebindningstiden, och
- den genomsnittliga marknadsräntan under de 20 handelsdagarna närmast före förtidsbetalningen, för ränteswappar med en löptid som motsvarar den återstående räntebindningstiden.
Det vill säga skillnaden mellan två särskilda swapräntor. En ränteswap är ett finansiellt avtal där två parter byter räntebetalningar med varandra – vanligtvis rörlig ränta mot bunden – under en viss löptid.
Om ränteskillnaden är noll eller negativ utgår ingen ränteskillnadsersättning.
Om ränteskillnaden är positiv beräknas ett ränteskillnadsbelopp för varje avtalat betalningstillfälle under den återstående räntebindningstiden, på det i förtid återbetalda beloppet, med hänsyn till amorteringsplanen. De framräknade ränteskillnadsbeloppen nuvärdesberäknas (det vill säga omräknas till dagens värde) med hjälp av swapräntan vid förtidsbetalningen. Summan av de nuvärdesberäknade beloppen utgör slutligen ränteskillnadsersättningen.
Den gamla beräkningsmodellen – ränta som bundits före den 1 juli 2025
För lån vars ränta bundits före den 1 juli 2025 beräknas ränteskillnaden enligt den gamla modellen som skillnaden mellan:
- lånets bundna ränta, och
- en särskild jämförelseränta.
Jämförelseräntan är den ränta som vid tidpunkten för den förtida återbetalningen i allmänhet gäller för bostadsobligationer med en löptid som motsvarar den återstående räntebindningstiden, ökad med en procentenhet.
Om ränteskillnaden är noll eller negativ utgår ingen ränteskillnadsersättning.
Om ränteskillnaden är positiv beräknas ett ränteskillnadsbelopp för varje avtalat betalningstillfälle under den återstående räntebindningstiden, på det i förtid återbetalda beloppet, med hänsyn till amorteringsplanen. De framräknade ränteskillnadsbeloppen nuvärdesberäknas med hjälp av jämförelseräntan. Summan av de nuvärdesberäknade beloppen utgör slutligen ränteskillnadsersättningen.
Om du vill veta mer
Har du frågor om ränteskillnadsersättning är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi rekommenderar också Konsumenternas Bank- och finansbyrås webbplats, där du kan läsa mer och själv göra beräkningar.
Hjälpte den här informationen dig?
Tack för din feedback!
Är ränteskillnadsersättning avdragsgill i deklarationen?
Ja. Ränteskillnadsersättning räknas som ränta och är därför avdragsgill i deklarationen – under förutsättning att även den ordinarie räntan för lånet är det.
Eftersom bolåneräntor är avdragsgilla gäller detsamma för ränteskillnadsersättning för bolån. SBAB lämnar automatiskt uppgift om ersättningen till Skatteverket, och beloppet är därför normalt förifyllt i din deklaration. Du ansvarar dock själv för att kontrollera att uppgifterna stämmer.
Hjälpte den här informationen dig?
Tack för din feedback!