Vad händer om en låntagare avlider?

När en anhörig går bort kan det vara en hel del praktiska frågor som de närstående behöver ta tag i. Till exempel vad som händer med bolånen. Vi förstår att det kan vara en jobbig tid och du är välkommen att kontakta oss när du själv känner dig redo. Utgångspunkten är att lånen fortsätter som tidigare, och du behöver oftast inte göra något förrän bouppteckningen är klar. Men det är alltid bra att säkerställa att rätt betalningskonto är anslutet till autogiro.

Om du vill ändra betalningen så att lånen betalas från ditt konto behöver du skicka in ett nytt autogiromedgivande. Ändring av autogirokonto innebär däremot inte att du tar över lånen.

Om du som medlåntagare eller dödsbodelägare vill behålla boendet och ta över de befintliga bolånen på SBAB behöver du ringa oss på 054-17 28 70. Då gör vi en ansökan och en ny kreditprövning. Det gör vi för att säkerställa att du kommer klara av boendekostnaderna på egen hand.

Om lånen ska slutamorteras kontaktar du istället oss på 0771-45 30 00.

Ska bostaden säljas via mäklare kommer mäklaren att kontakta oss inför att lånen ska lösas.

Behöver du hjälp av en jurist? Hos oss får alla bolånekunder kostnadsfri juristhjälp hos vår samarbetspartner Lexly, där kan du till exempel få hjälp med en bouppteckning.