Kan jag värdera om bostaden och sänka amorteringen?

Om du köpt din bostad efter 1 juni 2016 kan du tidigast värdera om din bostad 5 år efter att du har köpt den och därefter löpande vart femte år. Undantag från 5-årsregeln kan bara göras om du har gjort stora renoveringar som om- eller tillbyggnader. Att bygga till altan, balkong eller göra om enstaka rum räknas inte som större renovering.

Har du köpt din bostad efter 1 juni 2016 och vill höja dina bolån, så används priset på bostaden under de första fem åren för att räkna fram amorteringskravet. För att bedöma möjligheten att utöka lånet kommer en ny belåningsgrundande värdering göras när du ansöker.

Har du köpt din bostad innan 1 juni 2016 kan du göra en omvärdering tidigare än inom 5 år, om du ska utöka dina bolån. Du kan då omvärdera din bostad förutsatt att du inte har utökat ditt lån efter det datumet.

I SBAB-appen och internetbanken kan du som har bolån hos oss se vilket datum du tidigast kan värdera om bostaden för att beräkna om din amortering. Du som har ett värde som är 5 år eller äldre kan beställa en uppdatering av ditt värde i internetbanken, om värdet på din bostad har förändrats hjälper vi dig att se över och uppdatera ditt amorteringskrav.

Om du har bolån hos någon annan bank framgår datumet på amorteringsunderlaget som du kan begära från din nuvarande bank.