Ekonomiska incitament avgörande för energirenovering
För majoriteten av villaägare väger ekonomiska incitament som bidrag eller minskade energikostnader tungt för att genomföra en energirenovering. Fler än hälften av villaägarna (55 %) har vidtagit åtgärder för att minska sin energiförbrukning under de senaste tre åren. Vanligast är installation av solceller följt av byte av fönster samt installation av luftvärmepump. Tilläggsisolering hamnar långt ner på listan av åtgärder, trots att det kan göra stor skillnad för energiförbrukningen.
För många villaägare väger ekonomiska incitament tungt för att genomföra en energirenovering, visar en ny undersökning från SBAB med drygt 1000 villaägare. En av tre (34 %) uppger att ekonomiskt stöd eller bidrag skulle vara den främsta drivkraften, följt av lägre energiräkningar (21 %). Samtidigt svarar så många som en fjärdedel (27 %) att de redan har ett energisnålt hem och därför inte ser behov av åtgärder.
– Att installera en bergvärmepump eller byta fönster är en stor utgift för många så det är inte konstigt att den ekonomiska faktorn väger tungt. Man vill kunna räkna hem sin investering. Det finns också statliga stöd att söka, men villkoren varierar beroende på bostadens förutsättningar, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.
– Att en fjärdedel redan ser sitt hem som energisnålt tyder på att både medvetenheten och viljan att agera har ökat. Men för att fler hushåll ska kunna energieffektivisera sina bostäder krävs ett ökat statligt stöd – särskilt till husägare i glesbygden, där kostnaden för energirenovering ofta är mycket hög i förhållande till husets värde, säger Karin Stenmar.
Undersökningen visar att över hälften av villaägarna (55 %) har vidtagit åtgärder för att minska sin energiförbrukning under de senaste tre åren. De mest populära åtgärderna är att installera solceller (17 %), byta fönster (15 %) och installera luftvärmepump (15 %). Frågar man däremot om nya energirenoveringar kommer genomföras inom de kommande tre åren säger 69 procent nej. Totalt 35 procent säger att det största hindret för att energirenovera är att de inte har råd. Bland kvinnor och yngre bostadsägare är det betydligt fler.
– Intresset för att energieffektivisera är stort, men vissa känner sig begränsade av kostnaderna. Dessutom bidrar sannolikt osäkerheten i omvärlden till att många avvaktar med större investeringar nu, säger Karin Stenmar.
Tilläggsisolering hamnar långt ner på villaägarnas lista över åtgärder, trots att det kan göra stor skillnad för energiförbrukningen.
– Att äga och underhålla ett hus kan upplevas både kostsamt och komplicerat, särskilt för den som bor i ett äldre hus med flera behov. Att täta fönster och dörrar, isolera vinden och förbättra ventilationen är kostnadseffektiva åtgärder som kan ge betydande energibesparingar, säger Karin Stenmar.
Om undersökningen
Enkätundersökningen genomfördes av Kantar på uppdrag av SBAB mellan den 23–28 april. Totalt har 1 003 villaägare mellan 18–79 år besvarat frågorna.
För mer information, vänligen kontakta:
Karin Stenmar, Hållbarhetschef, SBAB. Tel: 070-831 66 76. E-post: karin.stenmar@sbab.se
Catharina Henriksson, Presschef, SBAB. Tel: 076-118 79 14. E-post: catharina.henriksson@sbab.se