Anm. Finansinspektionens mått på bolånemarginalen är ett grovt mått på bankernas genomsnittliga bolånemarginal brutto och fångar inte upp alla relevanta kostnader som bankerna har, bl.a. för kapitaltäckning. Då upplåningsstrukturen skiljer sig åt mellan bankerna är det heller inte ett bra mått på enskilda bankers bolånemarginaler.
I en diskussion om räntemarginalerna och därmed bolåneräntorna är för höga i Sverige är det också på sin plats med en internationell jämförelse. I en granskning av konkurrensen i den svenska banksektorn drar Copenhagen Economics bland annat följande slutsatser:
Utlåningsmarginalen, dvs. skillnaden mellan ränteintäkter och ränteutgifter som andel av de totala lånen, är bland de lägsta i Europa. De är cirka 0,5 procentenheter lägre än genomsnittet för EU (2016). De svenska bankernas driftskostnader är också bland de lägsta i EU. Det tyder på att konkurrenstrycket är tillräckligt högt för att konkurrera ut ineffektiva banker.
Det betyder förstås inte att konkurrenssituationen inte kan bli bättre i Sverige eller att det inte finns länder som har lägre boräntemarginaler. De fyra största bankerna har fortfarande en dominerande ställning på marknaden men har kontinuerligt under lång tid förlorat marknadsandelar till mindre banker. Med stor sannolikhet kommer konkurrensen på bolånemarknaden i Sverige att öka framöver, vilket kommer att pressa bankernas bolånemarginaler och avkastning och därmed förbättra villkoren för bolånekunderna.
Robert Boije
Chefsekonom, SBAB