Publicerad: 18 juni, 2021

Så får du en stressfri sommar

Våren och sommaren kan bli en dyr period. Det kan vara student- och avslutningspresenter bröllop och fler sociala träffar. Därtill kommer semestern.

Pandemins effekter

Har utelunchen blivit hemlagad, resorna till och från arbetet blivit färre och dresscoden hemma vid köksbordet inte kräver så många nya klädesplagg – då kanske du har mer pengar över att spendera på årets semester. Många som inte påverkats av pandemin rent ekonomiskt kan vittna om att de upplever att de har mer pengar över, än innan pandemin.

Kanske har du för vana att åka utomlands, men att du i år istället spenderar din ledighet i Sverige? Det kan bli billigare än en utlandsresa.


Sätt en budget

Om du känner igen dig i känslan av att känna stress över ekonomin inför och under semestern kan det vara dags att hitta orsaken. Det kan lätt bli en press att kanske hänga med på allt, en glass, ett glas vin, en liten utflykt, och speciellt i en barnfamij kan utflykterna bli kostsamma. Sätt en dagsbudget och håll dig till den. Det kan finnas gratisaktiviteter, en skogsutflykt, en stranddag med medhavd matsäck eller ren upptäcktsfärd i närområdet. Frågar man barnen minns de ofta de små sakerna man gör tillsammans och inte bara Greklandsresan. Kanske är ni flera i samma situation, hitta på något tillsammans och dela både upplevelse och kostnader.


Börja spara redan idag

Bestäm dig för att nästa sommar ska bli bättre, med mindre stress för ekonomin. Öppna ett semesterkonto där du sparar pengar efter egen förmåga, och börjar du redan nu kan du se fram emot en ännu mer händelserik och stressfri sommar nästa år.

Öppna ett sparkonto på 2 minuter och kom igång med sparandet redan idag.


Claudia Wörmann
Boendeekonom, SBAB

Läs också