Publicerad: 14 september, 2021

Binda räntan eller inte?

Hur ska jag göra med räntan, binda eller inte? På den frågan finns inget generellt svar, vilket alternativ som passar just dig beror på din situation och hur du är som person. Här kan du läsa några tips på hur du kan tänka innan du gör ditt val.

Skillnaden på rörlig och bunden ränta

Innan du bestämmer dig kan det först och främst vara bra att känna till skillnaden mellan 3-månadersränta, även kallad rörlig ränta, och bunden ränta. Med 3-månadersränta kan din ränta justeras var tredje månad beroende på vilken ränta som gäller just då. Du kan när som helst välja att binda ett lån med 3-månadersränta. Om du istället binder ditt lån på längre tid än 3 månader gäller din ränta under hela lånets villkorsperiod, oavsett om räntorna går upp eller ner under den tiden. Man kan också välja att dela upp sitt bolån i flera lånedelar för att då kunna välja både rörlig och bunden ränta.


Vad passar dig?

Vad som passar dig bäst handlar i slutänden om din personliga inställning till risk och hur stora marginaler du har i hushållets ekonomi.

Rörlig ränta passar dig som:

  • Har marginaler i din ekonomi och inte behöver veta exakt vad dina boendekostnader blir framöver.
  • Vill kunna lösa lånet när du vill utan att det skulle kunna behöva kosta något.
  • Vill kunna binda lånet när du vill.


Bunden ränta passar dig som:

  • Vill veta vilka boendeekostnader du kommer att ha en tid framöver.
  • Inte planerar att flytta.

 

Du kan också dela upp ditt lån i flera delar och välja både rörlig och bunden ränta.

Både rörlig och bunden ränta passar dig som:

  • Vill sprida risken på olika bindningstider
  • Bli mindre känslig för ränteändringar


Hur tänker andra

Det kan kännas svårt att veta vad man ska välja, kanske särskilt om man aldrig tidigare köpt bostad, eller inte köpt på länge, därför kan det vara intressant att veta hur andra gör. Hos våra kunder just nu har flest valt rörlig ränta på sina bolån. Cirka en av tre hushåll har valt att binda en eller flera lånedelar på en längre bindningstid, där 2- och 3-årsräntan är det populäraste valet. Just nu är räntan för lån med 1-3 års bindningstid lägre än räntan för ett lån med 3-månaders bindningstid hos oss på SBAB.

Läs mer om vad som kan vara bra att tänka på när det gäller räntor och bindningstider.