Publicerad: 23 januari, 2020

5 tips som ger dig ett bättre ekonomiskt år

Upplever du januari som årets fattigaste månad? December är inte snäll mot plånboken, med mer matinköp än vanligt, både till jul och nyår. Julklappar ska köpas och nyårsfesten kostar. Utan lite planering är det lätt hänt att januari blir årets fattigaste månad.

Här är 5 tips för en mindre fattig januari och ett bättre ekonomiskt 2020.

Vi är alla olika med olika ekonomiska förutsättningar. Någon undrar varje månad var alla pengar tar vägen och vill skaffa sig bättre koll, någon har ett sparmål, som en egen bostad. Ibland handlar de nya vanorna om att få bättre överblick över ekonomin generellt, även om man redan har ett sparande. Att ändra gamla vanor kan vara svårt, att göra det i samband med ett nytt år kan underlätta för dig att få bättre ekonomi under året.


1. Börja med dina inkomster och utgifter.
Det är ren plus- och minusräkning: vad kommer in varje månad och vad går ut? Det kan verka avskräckande för det tar lite tid, men gå igenom hela förra året. Detta för att få bättre överblick på vart pengarna tar vägen. Du får koll på vad du lägger dina pengar på och förhoppningsvis vad du kan justera för att få bättre privatekonomi under 2020. Många bankappar kategoriserar automatiskt olika typer av utlägg i kontoutdraget, vilket gör det lättare att få en överblick.


2. Gå igenom avtal och abonnemang,
kolla så att du verkligen nyttjar allt du betalar för, säg upp det du inte använder och kolla efter dubbletter.


3. Försök att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter
, om du ingen har. Sätt pengarna på ett konto med ränta, gärna med autogiro. Kan du spara både till en buffert och mer långsiktigt, gör det. Tänk noga igenom hur du vill använda dina sparade pengar och vilken risk du vill ta.


4. Jämför dig inte med andra.
Dina ekonomiska förutsättningar är helt dina egna.


5. Ett litet sparande är bättre än inget alls.


Claudia Wörmann
Boendeekonom

Läs också