Publicerad: 24 oktober, 2018

Installera en egen laddbox till din elbil?

Bara det senaste året har mer än femtio procent fler laddbara elbilar rullat ut på våra vägar. Det har gjort att behovet av laddstolpar har ökat. Här går vi igenom hur du gör för att skaffa en egen laddbox och varför det ger dig kontroll över energiförbrukningen.

Idag rattar vi 60 000 elfordon på Sveriges vägar och tillväxttakten är hög. Det har inneburit att det i dagsläget bara går en laddare på var tionde elbil. Därför blir det allt vanligare att man tar saken i egna händer och installerar laddare vid fastigheten.

Med nya hållbara lösningar och smarta laddstolpar kan du som konsument själv välja när elen ska vara producerad. Genom att justera tidpunkten då bilen ska laddas minimerar du belastningen på elnätet. Det är nämligen när belastningen är lägre som elproduktionen är mindre beroende av kol- och kärnkraft.

Många bostadsrättsföreningar tror fortfarande att det är komplicerat och dyrt att sätta upp laddstationer, men mycket har hänt i teknikväg de senaste åren och även privata villaägare installerar laddare på sina egna garageuppfarter.

Så skaffar du en egen laddbox

En laddbox är speciellt utformad för laddbara fordon och ett bra alternativ för många bostadsrättsföreningar. Att installera en laddbox är dessutom enkelt och smidigt. Men anlita en certifierad elinstallatör.

Så här gör du:

1. Sök upp en leverantör och beställ en box med Typ 2-kontakt.

2. Låt en elinstallatör kontrollera fastighetens elsystem och begär en offert på helhetslösning.

3. Boka tid för installation och utför installationen.

4. Dags för slutbesiktning – elinstallatören gör en kvalitetskontroll.

Läs också