Publicerad: 2 november, 2017

Om det tar slut

Vad innebär det egentligen att separera när känslorna tar slut? Är det verkligen så enkelt att lösa ut partnern eller köpa en ny lägenhet?

I media rapporteras det sällan om problematiken med att kunna flytta isär på grund av hur bostadsmarknaden fungerar. I SBAB:s egen enkät bland 1044 personer svarar 21 procent att de själva, eller någon de känner, skjutit upp sin separation på grund av bostadssituationen.

– En separation är känslomässigt jobbig och jag tror att många till och med hindras att realisera sin separation på grund av hur bostadsmarknaden ser ut. För gruppen som separerar med barn ställs det på sin spets att hitta en bostad i närområdet för att undvika att behöva bryta upp från skola, barnomsorg och socialt nätverk, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

För den som separerar förändras de ekonomiska förutsättningarna i ett slag, när kostnader som tidigare delats på två ska bäras av en. Det är en sak att ha råd med kontantinsatsen, sen ska du också beviljas lån, kunna amortera och klara dina nya omkostnader på en lön.

Hur märkligt det än kan låta, kan ett knep för att göra det lättare vara att vänta med att lösa ut partnern och flytta isär.

– Nu kan man ju inte riktigt tajma en skilsmässa, och den ena separationen är inte den andra lik. Men kan flytten ske i april och maj, då utbudet är som störst, är sannolikheten högre för båda parter att hitta ett nytt boende, säger Claudia Wörmann.

Fler separationstips från Claudia:

  • Kolla med vänner och bekanta om du kan hyra temporärt medan du “landar”.
  • Ställ dig i hyresköer och köer till byggföretag och privata värdar. Fundera över att hyra i andra hand till en början.
  • Kolla efter begagnat-möbler och husgeråd. Finns en massa fint på nätet och i butik!

Ta rygg på någon som har gått igenom samma sak. Där finns tips och kloka råd! Som bolånekund hos SBAB kan du dessutom få kostnadsfri juristhjälp. Vårt samarbete med Lexly gör att du som bolånekund kan gå igenom din situation med en jurist och teckna de vanligaste avtalen online.

Läs också