Räntematchen

Många betalar onödigt mycket i ränta på sina bolån. Det vill vi ändra på! Låt SBAB utmana räntan från din andra bank.

Välkommen till
 Räntematchen! Sveriges nöjdaste bolånekunder fem år på raken*. Utmana din bolåneränta med Räntematchen!

Frågor & svar

Hur går det till att flytta bolånet?

1. Börja med att jämföra räntan

I Räntematchen ser du hur mycket du betalar i ränta hos din nuvarande bank och hur mycket du skulle betala om flyttar ditt bolån till SBAB. Den räntekostnad som vi presenterar är baserad på det uppskattade värdet på bostaden och av den vid tillfället billigaste bindningstiden som vi erbjuder. Räntekostnaden kan skilja sig i pris beroende på bindningstid.

2. Ansök och skaffa amorteringsunderlag

När du bestämt dig för att flytta ditt bolån till oss gör du en ansökan. Det tar cirka 10-15 minuter att göra.

Bra att veta innan du ansöker:

  • Det gör inget om du känner dig lite osäker över hur du ska fylla i ansökan. Vi kommer att gå igenom din ansökan tillsammans med dig över telefon.
  • För att flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på bostaden vid samma tillfälle.
  • Du byter inte bank, du flyttar bara bolånet.

Skaffa amorteringsunderlag hos din nuvarande bank

För att kunna byta bank för ditt bolån behöver du alltid hämta ut en blankett kallad amorteringsunderlag hos din nuvarande bank. Det behöver du göra oavsett vilken bank du byter från och vilken bank du byter till och även om du inte amorterar på ditt bolån idag.

Amorteringsunderlaget beskriver hur din nuvarande bank har beräknat din amortering. För att vi ska kunna erbjuda samma villkor behöver du kontakta din bank och begära att få denna blankett.

Ladda upp ditt amorteringsunderlag

När du har fått tag på ditt amorteringsunderlag loggar du in i appen eller internetbanken och laddar upp underlaget under Ansökningar.


3. Vi skickar ett meddelande till dig

Efter att du skickat in din ansökan och laddat upp ditt amorteringsunderlag kommer vi att skicka ett meddelande till dig med information om nästa steg. Meddelandet kan du kan läsa i appen eller internetbanken.


Hur funkar det om jag har 3-månadersränta?

Om du har 3-månaders bindningstid, så kallad "rörlig ränta", kommer vi att kunna lösa lånen hos din nuvarande bank direkt utan att du behöver betala någon ränteskillnadsersättning till din bank.

Tänk på att för att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Hur funkar det om jag har bundna lån?

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har, hur lång tid som återstår av bindningstiden och det aktuella ränteläget. Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan bli så rekommenderar vi konsumenternas.se.

Tänk på att för att kunna flytta lånen till oss behöver du flytta alla lån som finns på den aktuella bostaden vid samma tillfälle. Det går alltså inte att bara flytta delar av lånen eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Hur funkar Räntematchen?

Med Räntematchen kan du jämföra bolåneräntor mellan din nuvarande bank och SBAB. I samband med att du identifierar dig med Mobilt BankID mot din nuvarande bank via tjänsten, så inhämtar vi med hjälp av vår samarbetspartner Tink information om storleken på dina bolån och vilken ränta du betalar. Baserat på den informationen och vad du uppskattade vara värdet på din bostad görs sedan en jämförelse mot vad motsvarande bolån skulle kostat i ränta hos SBAB. SBAB hämtar endast uppgifter som rör ditt bolån.

Vad grundar sig resultatet på?

Resultatet i Räntematchen baseras på det värde som du uppskattade för din bostad och de inhämtade uppgifterna om ditt bolåns storlek och din nuvarande räntekostnad.

Hos SBAB sätts alltid räntan utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad. Den räntekostnad som vi presenterar är baserad på det uppskattade värdet på bostaden och vår 3-månadersränta som vi erbjuder. Räntekostnaden kan skilja sig i pris beroende på bindningstid.

Om du väljer att gå vidare och göra en ansökan om att flytta ditt bolån så gör vi en datavärdering av bostaden i samband med kreditprövningen. Om bostadsvärdet i kreditprövningen skiljer sig från det uppgivna värdet i kalkylen så påverkar det vilken ränta vi kan erbjuda.

Vad krävs för att låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000-10 000 000 kronor och upp till 85 procent av bostadens värde.

Dessutom är det krav på att du:

  • Har en stadigvarande inkomst.
  • Inte har några betalningsanmärkningar.
  • Är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Förbinder jag mig till något genom att använda tjänsten?

Nej, Räntematchen är helt gratis och vi gör ingen kreditupplysning när du använder tjänsten.

Du väljer själv på resultatsidan om du vill gå vidare och ansöka om att flytta bolånet till oss.

Hur funkar det om jag har två bostäder belånade hos samma bank?

Om du har fler än en bostad belånad hos din nuvarande bank så kan detta innebära att du får ett felaktigt resultat när du använder Räntematchen. Funderar du på att flytta dina bolån så får du gärna kontakta oss via telefon så hjälper vi dig vidare.

Det ser ut som att jag har bättre ränta hos min nuvarande bank?

Vad bra att du redan verkar ha en låg bolåneränta hos din nuvarande bank! Hos oss baseras alltid bolåneräntan på värdet av din bostad i förhållande till lånets storlek, därför är inte räntan förhandlingsbar. Det kan dock vara bra att tänka på att räntor och rabatter hos din nuvarande bank kan komma att ändras, så kom gärna tillbaka och gör Räntematchen snart igen för att jämföra ditt bolån. Du kan göra Räntematchen hur många gånger som helst.

Hur kan jag spara ännu mer pengar?

I Räntematchen jämförs endast räntekostnaden på ditt bolån. Om du dessutom har andra krediter, som till exempel blancolån, så kan vi jämföra även dessa mot SBAB:s privatlåneränta i samband med att vi kontaktar dig.