Publicerad: 2 oktober, 2023

Dålig ekonomi i föreningen? Sänk kostnaderna med energi­besparande åtgärder

I Sverige finns det energiklasser för byggnader som utgår från energianvändning. Om ni har ont om pengar i föreningen kan ni börja energieffektivisera i en liten skala för att få en bättre energiklass. För en styrelse i en bostadsrättsförening finns det några saker som är viktiga att tänka på innan ni bestämmer er för vilka åtgärder ni vill prioritera.

– Om ni ska göra en större investering är det viktigt att involvera banken så tidigt som möjligt. Vi sitter på mycket kunskap — och vi delar gärna med oss av den, säger Morgan Björklund, försäljningschef Brf på SBAB.

Ecoclime Group hjälper fastighetsägare att framtidssäkra sina fastigheter genom att göra dem smarta, det vill säga återvinna och utvinna förnybar energi, optimera energianvändning samt skapa en bättre komfort för hyresgäster. Peter Bodin, försäljningschef inom cirkulär energi på koncernen, berättar att de vill ta med sina kunder på en energiresa.

– Det är tuffa tider idag med höga energipriser och räntor. Vi vill hjälpa våra kunder med deras ekonomiska utmaningar. Att sänka deras energiförbrukning är ett sätt, säger han.

Peter Bodin är medveten om att det är en stor investering att sänka energiförbrukningen i en fastighet, men han menar att det är värt varenda krona.

– Du får ta del av energibesparingen på en gång. Samtidigt är det viktigt att anpassa åtgärderna efter föreningens ekonomi. Vi lyssnar på våra kunder, och sedan kommer vi med förslag, säger han.

Peter Bodin, försäljningschef, Ecoclime Group

I Sverige finns det energiklasser för byggnader som utgår från energianvändning. Om ni har ont om pengar i föreningen kan ni börja energieffektivisera i en liten skala för att få en bättre energiklass. Om ni ligger inom ett visst spann kan föreningens medlemmar dessutom få tillgång till lägre räntor på sina privata bolån i SBAB genom grönt bolån.

Under våren skrev SBAB och Ecoclime under ett marknadsföringsavtal som innefattar energispar- och finansieringserbjudanden som framför allt riktar sig mot deras kunder inom affärssegmentet BRF-fastigheter. Läs mer om samarbetet.

– Ecoclime har en djup förståelse för kunderna inom det segmentet. De har även anställda som har lång erfarenhet av att arbeta med bostadsrättsföreningar, säger Morgan Björklund, försäljningschef Brf på SBAB.

Idag står bostäder för nästan 40 procent av all energiförbrukning i Sverige. Det är något som både SBAB och Ecoclime vill ändra på.

– Som bank och den omtänksamma utmanaren i branschen så vill vi bidra på de sätt vi kan för att minska energiförbrukningen i hemmen. Det gröna bolånet ser vi som ett sätt att motivera våra kunder till att satsa mer på energieffektiva bostäder, säger Morgan Björklund.

Morgan Björklund, försäljningschef Brf, SBAB