Så enkelt skapar ni en trygg sommar i bostadsrätts­föreningen

Nu är sommaren här med semester och lata dagar på schemat, men om du bor i en bostadsrätt finns det några saker som är viktiga att tänka på. Vem ska du kontakta om något akut händer och vilka regler är det egentligen som gäller kring grillning på balkongen och uthyrning i andra hand?

– Det är bra om styrelsen har alla bitar på plats innan de går på semester, säger Morgan Björklund, försäljningschef Brf på SBAB.

Det finns många fördelar med att bo i en bostadsrätt. Du har stor frihet att påverka både ditt boende och miljön i huset. Du kan också engagera dig i bostadsrättsföreningen för att skapa ett roligare, trivsammare och tryggare boende.

– Fundera på vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Om du inte är intresserad av till exempel ekonomi, men är social och tycker om att anordna roliga tillställningar så kan du bli ansvarig för (att skapa) aktiviteter för de boende, säger Morgan Björklund, chef BRF-affären på SBAB.

Det är många bostadsrättsföreningar som anordnar allt från sommarfester till boulekvällar och loppmarknader. Alla som sitter i en styrelse är själva boende i huset, men under sommaren kanske inte alla är tillgängliga för att kunna svara på frågor.

Morgan Björklund, Försäljningschef Brf, SBAB

– Skapa en lista med viktig information inför sommaren så att alla medlemmar vet vem de ska kontakta vid exempelvis vattenläckor eller stopp i avloppet. Bestäm även vem som ska ha ansvar för kontakt med banken och förvaltaren. Säkerställ också att alla i styrelsen har rätt behörigheter för att vara i kontakt med bank och förvaltare, säger Morgan Björklund, och betonar att bedrägerier med bland annat falska fakturor ökar under sommaren.

Det är också bra att informera de boende vem de ska kontakta om något akut skulle hända under sommaren. Ett enkelt och snabbt sätt att nå ut till medlemmarna i föreningen är genom appen Boappa.

– I appen kan du till exempel ta del av viktig information från styrelsen, hitta föreningens dokument och boka övernattningslägenhet. Du kan också göra felanmälningar och kontakta grannar kring olika ämnen, säger Sofie von Krusenstierna, marknadsansvarig på Boappa.

Hon nämner grannsamverkan som en viktig del för att skapa ett tryggt boende. Inbrott ökar också under sommaren, men om ni hjälps åt att hålla ett öga på huset och dess omgivning så minskar risken att någon av de boende drabbas.

Sofie von Krusenstierna, Marknadsansvarig, Boappa

– Det är också bra att meddela medlemmarna vad som gäller vid till exempel grillning på balkongen och att ha lättillgänglig information rörande att hyra ut sin bostad i andra hand. Om alla vet vilka regler som gäller så slipper styrelsen svara på samma fråga flera gånger. Lättillgänglig information minskar risken av arga lappar i trapphuset och ökar därmed trivseln i föreningen, säger hon.

Sofie von Krusenstierna vill också passa på och ge lite somriga tips till alla bostadsrättsföreningar i Sverige.

– Boappa är en väldigt social app. Ni kan dela med er av utflyktstips, anordna picknick på gården eller skapa chattgrupper för specifika ämnen. Det är många föreningar som till exempel har startat löpargrupper eller grupper för barnvagnspromenader, säger hon.