Publicerad: 27 juni, 2023

Elstöd för bostadsrätts­föreningar – här är områdena som får ansöka

Alla pratar om elstöd just nu, men vad gäller egentligen för bostadsrättsföreningar? Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB, reder ut alla frågetecken. Visste du till exempel att en bostadsrättsförening kan få upp till 20 miljoner kronor i elstöd?

– Men det är inte alla bostadsrättsföreningar som har rätt till elstöd. Därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller — och inte räkna med att det kommer in extra pengar i kassan, säger hon.

Har er bostadsförening rätt till elstöd?

Det är många bostadsrättsföreningar som har det tufft just. Elkostnaderna har varit skyhöga, men det har funnits ett ljus i mörkret, nämligen elstödet. Samtidigt är det inte enkelt att veta vad som gäller. Ansökningsperioden är till exempel bara öppen mellan den 30 maj och 25 september i år – och till skillnad från stödet till privatpersoner så sker inte utbetalningen automatiskt.

– Din bostadsrättsförening måste söka elstödet hos Skatteverket, men idag kan bara föreningar i elområde 3 och 4 i mellersta och södra Sverige skicka in en ansökan, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

I elområde 3 uppgår kompensationen till 50 öre per förbrukad kilowattimme, och 79 öre per förbrukad kilowattimme i elområde 4. Ingen kompensation betalas ut för skatter eller avgifter. Om din bostadsrättsförening har rätt till elstöd kommer pengarna att betalas ut via organisationens skattekonto. När utbetalning ska ske är inte bestämt, men det är styrelsens uppgift att besluta om hur stödet ska fördelas.

Linda Hasselvik, Privat- och boendeekonom, SBAB

– Det finns flera alternativ. Bostadsrättsföreningen kan till exempel behålla pengarna, eller så kan de föra vidare hela, eller delar av elstödet till medlemmarna eller hyresgästerna. Glöm inte att informera medlemmarna vad ni har kommit fram till, avslutar Linda Hasselvik.

När regeringen under hösten 2022 fattade beslut om att införa elstöd till privatpersoner och företag, där bostadsrättföreningar ingår, var tanken att först ge stöd till de som har drabbats hårdast av de höga elkostnaderna. Just då var elområde 3 och 4 högaktuella.

– Regeringen har inte fattat något beslut om vad som gäller i område 1 och 2 i norra Sverige. Det är inte klart när, eller om, bostadsrättsföreningarna i de områdena kan skicka in en ansökan, säger Linda Hasselvik.