Publicerad: 22 juni, 2023

Så enkelt skapar ni en trygg sommar i bostadsrätts­föreningen

Nu är sommaren här med semester och lata dagar på schemat, men om du bor i en bostadsrätt finns det några saker som är viktiga att tänka på. Vem ska du kontakta om något akut händer och vilka regler är det egentligen som gäller kring grillning på balkongen och uthyrning i andra hand?

– Det är bra om styrelsen har alla bitar på plats innan de går på semester, säger Morgan Björklund, försäljningschef Brf på SBAB.

Det finns många fördelar med att bo i en bostadsrätt. Du har stor frihet att påverka både ditt boende och miljön i huset. Du kan också engagera dig i bostadsrättsföreningen för att skapa ett roligare, trivsammare och tryggare boende.

– Fundera på vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Om du inte är intresserad av till exempel ekonomi, men är social och tycker om att anordna roliga tillställningar så kan du bli ansvarig för (att skapa) aktiviteter för de boende, säger Morgan Björklund, chef BRF-affären på SBAB.

Det är många bostadsrättsföreningar som anordnar allt från sommarfester till boulekvällar och loppmarknader. Alla som sitter i en styrelse är själva boende i huset, men under sommaren kanske inte alla är tillgängliga för att kunna svara på frågor.

Morgan Björklund, Försäljningschef Brf, SBAB

– Skapa en lista med viktig information inför sommaren så att alla medlemmar vet vem de ska kontakta vid exempelvis vattenläckor eller stopp i avloppet. Bestäm även vem som ska ha ansvar för kontakt med banken och förvaltaren. Säkerställ också att alla i styrelsen har rätt behörigheter för att vara i kontakt med bank och förvaltare, säger Morgan Björklund, och betonar att bedrägerier med bland annat falska fakturor ökar under sommaren.