Ombilda - från hyresgäst till medlem

Möjligheterna med ett eget boende är många – dels ekonomiskt då du får bättre översikt över kostnader och dels chans till att göra en bra affär.

Det finns dock en hel del att tänka igenom för dig som blivande medlem och vi ger här värdefull kunskap och råd på vägen.

För många är det ett stort beslut att gå från hyresgäst  till bostadsrättsmedlem. Dels för att det är ett större ansvar, men också för att det är en ekonomisk investering. Därför är det viktigt att tidigt få en bild av för- och nackdelar så att du lättare kan ta ett beslut som passar dig.

Här de största skillnaderna:

Vad är den ekonomiska skillnaden mellan en bostadsrätt och hyresrätt?

Bostadsrätt

Det finns möjlighet att göra en god affär, eftersom du vid en ombildning kan få köpa till ett lägre pris än marknadsvärdet. Det är vanligt att låna till sin bostad och om räntorna går upp eller ner gör månadskostnaden det samma. När du köper din bostad finns också alltid risken till en senare värdenedgång.

Hyresrätt

Det krävs inget eget kapital för en hyresrätt och du behöver därför inte låna till ditt boende.

Hur fungerar det med underhåll?

Bostadsrätt

Du renoverar efter eget behov, men står samtidigt själv för alla kostnader - både för renovering, underhåll och vitvaror. Större ombyggnader måste godkännas av föreningen.

Hyresrätt

Hyresvärden står för all renovering samt byte av vitvaror. Du kan begära underhåll av lägenheten, men det måste alltid godkännas av hyresvärden och du får inte välja utrustning, färg och tapeter helt efter eget tycke och smak.

Hur skiljer sig hyran åt?

Bostadsrätt

Styrelsen beslutar om månadsavgiften för lägenheten vilken är beroende av föreningens ekonomi. Har du lån på din lägenhet tillkommer också kostnader för räntor varje månad. För att få en bättre överblick av föreningens ekonomi har du möjlighet att vara med i styrelsen (bli invald) eller gör din röst hörd på föreningens stämmor.

Hyresrätt

Hyran sätts vanligtvis under en förhandling och du kan därför inte själv påverka månadskostnaden.

Hur fungerar det om jag vill byta lägenhet?

Bostadsrätt

Du väljer själv när du vill sälja och köpa ny bostad, vilket gör det enklare att skaffa det boende som du själv önskar. Men det finns alltid risk för värdenedgång, precis som god chans till värdeuppgång.

Hyresrätt

En hyresrätt ger dig möjlighet att byta boende men du måste alltid få ett godkännande av hyresvärden till det byte ni vill genomföra.

Bra bolån hos SBAB vid ombildning

Hos oss får du prata med en bolåneexpert. Det uppstår ofta många frågor vid en ombildning och det kan vara tryggt att ha en expert vid din sida under hela processen för tips och råd – och bra bolån! Dessutom erbjuder vi sparkonto med bra ränta och förmånliga försäkringar.