Publicerad: 12 december, 2024

Makrofaktor som påverkar näringslivet

Många företag har pressats av ökade omkostnader och minskad efterfrågan. Tittar vi på konkurser och arbetslöshet har vissa branscher varit mer toleranta mot ekonomiska svackor. Trots att den ekonomiska återhämtningen bedöms gå långsamt, så ser konjunkturvändningen ut att komma tidigare i Sverige än i många andra länder.

Här nedan går vi igenom förtroendet för ekonomin, sysselsättningen, konkurser, arbetslöshet och företagens möjligheter att öka sina insättningar.

Förtroendet för ekonomin

Den globala ekonomin växer för närvarande i en lägre takt än normalt. Återhämtningen av ekonomin bedöms gå långsamt vilket förklarar varför mångas syn på ekonomin framåt också ligger under det normala. Stram penningpolitik och inflation bromsar den ekonomiska tillväxten i många länder. Men där skiljer det sig åt länder emellan där förtroendet för ekonomin i Tyskland bedöms vara särskilt lågt. Möjligheterna för en snabb svensk tillväxt påverkas av den svaga utvecklingen i Tyskland som är en viktig handelspartner för Sverige.

fortroendeindikator

Långsam återhämtning i ekonomin i Sverige

Förtroendet för den svenska ekonomin mäts i hur stor tillit konsumenter, företagare och investerare har i ekonomin och hur de ser på framtiden. Dessa förtroendeindikatorer rasade under år 2022 och i många branscher fortsatte nedgången även under år 2023. I år har förtroendet för ekonomin ökat inom näringslivet i stort. Undantag från ökningen är bland annat tillverkningsindustrin där förtroendet har försvagats. Inom byggindustrin ligger förtroendet kvar på samma nivå som vid årets början. Skillnader i förtroende mellan företag som bygger bostäder och de inom exempelvis anläggning framgår inte. Det finns anledning att tro att förtroendet inom bostadsbyggande just nu är särskilt lågt. Störst uppgång i förtroendet finns inom handel och service, där det inom handel finns en högre framtidstro än normalt.

Ur ett globalt perspektiv är utvecklingen inom ekonomin svårbedömd till följd av fortsatta väpnade konflikter som pågått under en längre tid och där det fortsatt finns risk för eskalering. Det finns också risk för att fler länder begränsar internationell handel för att skydda inhemska producenter mot konkurrens från importerade varor och tjänster.

fortroendeindikator

Arbetsmarknaden - arbetslösheten på fortsatt hög nivå

Under år 2022 och fram till hösten år 2023 låg den säsongsjusterade arbetslösheten under 8 procent. Den har efter det stigit och trenden låg i oktober på 8,5 procent. Arbetslösheten förväntas vara fortsatt hög i närtid. Ofta dröjer det ett tag innan arbetslösheten faller tillbaka efter att en återhämtning i ekonomin tagit fart. Därför väntas arbetslösheten falla tillbaka först under senare delen av nästa år.

fortroendeindikator

Sysselsättningstillväxten ligger för närvarande strax under noll inom näringslivet. Det skiljer sig dock åt mellan olika branscher. Inom byggverksamhet är situationen besvärlig med negativ sysselsättningstillväxt. För finansiell verksamhet växer nu sysselsättningen precis som inom tillverkningsindustrin och inom verkstad. Men där ser trenden ut att ha stannat av.

fortroendeindikator

Antalet konkurser fortsatt högt

Många företag har pressats av höga kostnader och en dämpad efterfrågan från hushållen. Från slutet av år 2023 och fram till och med våren 2024 ökade antalet företagskonkurser snabbt. Trots sjunkande räntor är kostnaderna fortsatt höga för svenska företag och antalet konkurser fortsatt högt, även om vi nu ser en nedåtgående trend. Brantast är nedgången för närvarande i Skåne samtidigt som den är liten i Stockholm.

fortroendeindikator

Fallande trend bruten för företagens insättningar

Från sent 1990-tal och fram till Riksbankens höjning av styrräntan vid mitten av 2022 växte företagens insättningar på bankkonton med i genomsnitt 7,7 procent per år. Ett försämrat konjunkturläge och högre räntor satte ytterligare press på många företag. Samtidigt såg vi ökade priser på varor, tjänster, transporter och material, vilket gjorde att många företag ville hålla nere sina omkostnader och samtidigt minska såväl lån, som likvida medel i kassan. För närvarande har den fallande trenden brutits och det finns indikation på en svag vändning uppåt.

fortroendeindikator

Det här artiklen är ett urval ur rapporten Bomarknadsnytt som utkommer fyra gånger per år. Bomarknadsnytt beskriver den makroekonomiska utvecklingen med en global utblick, och därefter bostadsefterfrågan, bostadspriserna och bostadsbyggandets utveckling.

Läs rapporten i sin helhet här.

Läs också