I love you a bit longer – tills jag hittat en ny bostad

I love you a bit longer – tills jag hittat en ny bostad

Debatten om bostadsmarknadens problem fokuserar ofta på äldre i lågt belånade villor som inte hittar ersättningsbostäder, och yngre som inte kommer hemifrån i tid.  Och visst, de har det svårt. Men jag kan faktiskt inte tänka mig en värre situation än den att leva i ett dött förhållande och inte kunna komma vidare, på grund av hur bostadsmarknaden ser ut. Jag tror att det finns många där ute som skulle leva ett annorlunda liv om inte bostadsmarknaden satte stopp.

De senaste åren kommer det in cirka 30 000 ansökningar om bodelning in till landets domstolar per år. I denna statistik ingår inte de samboförhållanden som upphör varje år.

Jag vet om förhållanden som havererat, men där man väljer att bo kvar. Ingen har råd att köpa ut den andra. Det finns otaliga desperata lösningar, där man går från en vanlig boendesituation till att hyra en Attefalls stuga med två små barn och andra, om än tillfälligt, som vid 45 års ålder flyttar hem till mamma i hennes tvåa.  Och osäkra andrahandskontrakt som när som helst kan sägas upp eller på annat sätt ändras. Jag vet kvinnor, om tjänar mindre än sina män, som i större utsträckning begränsas i sina valmöjligheter och som därmed ökar på statistiken för den ökade trångboddheten.

När andra kan avvakta på bostadsmarknaden vill just denna grupp inte göra det. De vill inte vänta på att nyproduktionsprojektet ska bli klart om ett år, de varken kan eller vill vänta tills de tror att marknaden vänder och därmed få mer betalt i sin försäljning,  Det kan andra grupper göra.

Sen ska du som ensamstående klara lån och amortering, bygga upp två nya hem och få vardagen att snurra, kanske köpa bil, allt detta baserat på en inkomst per nytt hem. Du kan heller inte vara så bred i ditt sökande geografiskt som andra som letar bostad. Finns det barn med så letar föräldrarna ofta bostad i närheten av var de tidigare bodde och sannolikt också i närheten av varandra. Det gör cirklarna snävare.

Vi pratar om en bostadsmarknad som inte fungerar, som ger en del övrigt att önska och under tiden är det här de mänskliga effekterna. Jag skulle väl egentligen komma med ett bra tips så här på slutet. Men jag hittar faktiskt inget. Mer än tipset till politiker och makthavare, glöm inte bort den här gruppen på bostadsmarknaden. Alla nya regler drabbar dem dubbelt, tänkt på det.

 

Claudia Wörmann

Nästa:
Förra:
Denna artikel är skriven av
Claudia Wörmann

Claudia är boendeekonom här på SBAB! och bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *