Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Hur får jag pengarna att räcka till?

Är det fattiga januari, eller? Det kan kännas motigt att börja ett helt nytt år med att vara luspank. Julen och nyåret kostar pengar. Oavsett om det handlar om din hälsa, dina relationer eller din ekonomi så tycker jag att en förändring så här i början av året är en utmärkt idé.

När det kommer till att spara och ändra beteendemönster är det svårt att generalisera, tänk på att alla inte bara är olika, vi har också olika förutsättningar. Därför vill jag påminna om 5 steg som kan hjälpa din förändring:

1. Börja med att kartlägga just dina vanor och mönster. Vad är det du faller på, vilka frestelser tär på just din ekonomi? Att inte vara varse sina vanor och beteenden är en vanlig fälla. I slutet av månaden undrar du hur det kan komma sig att pengarna är slut, var tog de vägen?

2. När du kartlagt, börja förändra!
Sätt ett mål på hur mycket du kan spara per månad och sätt pengarna på ett sparkonto med ränta. Eller om du tänker mer långsiktigt investera på börsen.

3. Var stenhård, bryt gamla mönster, det är absolut lättaste sättet till en början. Är du den som går igång på rea, undvik dessa. Handlar du på nätet, gå inte in på de sidorna där du vant dig vid att fynda och avbryt prenumerationerna på nyhetsbrev.

4. Använd dina favoritplagg tills de är utnötta. Det är ju det som är meningen med favoriter. När du gjort inventeringen och sannolikt kommit fram till att du har tillräckligt kan det vara lättare att motstå frestelsen när det är rea på ytterligare ett par svarta byxor.

5. Får du en löneförhöjning eller har betalt tillbaka på en studieskuld i år? Sätt in dessa extra pengar på ett sparkonto.

Men du, sätt rimliga krav på dig själv, öka gradvis vartefter du ser att det funkar, det första steget mot en bättre ekonomi har du tagit redan när du vill förändra och är på god väg när du kartlagt dina mönster.

Stort lycka till!

Claudia Wörmann
Boendeekonom

Publicerad: 15 januari, 2019

Läs också