Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Spara

Spara till barn

Det kostar att ha barn. Barn är dyra att uppfostra. De behöver mat, kläder och en del prylar. Kanske behöver du till och med köpa en större bil eller ett större boende för att få plats med hela familjen.

Att dessutom ha råd att ge dem en bättre start på vuxenlivet genom ett litet sparkapital är inte något som alla som har råd med. Men det är viktigt att ändå försöka. Allt är bättre än inget, och du har tiden på din sida. Även små regelbundna belopp kan bli något över lång tid – till barn är ett månadssparande perfekt.

Fördelarna med barnsparkonto:

Enkelt att öppna med BankID.

Ditt barn kan få en bättre ekonomisk start på vuxenlivet.

Vårdnadshavarna hanterar kontot var och en för sig.

Vårdnadshavarna kan logga in och administrera kontot via sin egen kontoöversikt.

Kontot tillfaller barnet på myndighetsdagen.

Endast vårdnadshavare kan öppna kontot och samtliga vårdnadshavare måste öppna kontot tillsammans. Barnsparkontot har samma regler och villkor som vårt vanliga sparkonto.

Om du redan är kund hos oss kan du logga in och öppna barnsparkonto direkt.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB,
har några tips för att hitta sparutrymmet.

Hur ska man kunna spara till sina barn och samtidigt se till att de får allt de behöver?

1. Prioritera rätt.

Barn växer fort och behöver inte så mycket saker som man tror. Spara pengar genom att handla klokt. Fundera på om en trendig barnvagn eller märkeskläder är rätt prioritering.


2. Tänk långsiktigt.

Försök tänka mer långsiktigt än vad kanske ditt barn kan göra. Vad kommer ditt barn att uppskatta mest på sin 20-årsdag: att du köpte senaste Lego-byggsatsen för 1 000 spänn när hen var 5 eller att det finns ett sparkapital att komma in på bostadsmarknaden med?


3. Bättre begagnat?

Du behöver inte alltid köpa nytt. Mindre barn bryr sig inte om huruvida leksaken är begagnad eller inte. Våga ge bort en begagnad sak och sätt in lite på sparkontot istället. Du kan alltid skylla på att det är för miljöns skull om det känns obekvämt.


4. Nalla inte.

Spara direkt. Sätt av sparpengarna direkt när du får lön så att de inte dras med i din dagliga ekonomi. Kanske till och med spara pengar till ditt barn på en annan bank så att det blir mindre frestande att använda pengarna till annat.


5. Buffert för oförutsedda saker.

Som nybliven, eller för den delen även för dig som lite mer erfaren förälder, är det inte alltid så lätt att veta vad som kommer att hända när du har barn. Allt möjligt oförutsett kan inträffa. Ofta sådant som kostar en slant. Då är det bättre att ha sparpengar lättillgängliga så att du slipper ta ett dyrt konsumtionslån med hög ränta och riskera att hamna i ekonomiska bekymmer.