Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Låna

Ansök om bolån och lånelöfte

Vi är experter på bolån och hjälper dig genom hela processen. Här går vi igenom hur det funkar.

 2. När du börjat gå på visningar – ansök om lånelöfte.

 3. Ring oss när det är dags för budgivning och om du ska skriva kontrakt.

Så här gör du – del för del


1. Räkna på hur mycket du kan låna

Börja med att räkna ut hur mycket du kan låna för att se hur mycket du har råd att köpa en bostad för. Du ser också direkt vad det kostar och vilken ränta du får. Testa dig fram och se hur din kalkyl påverkas med olika månadsavgifter och kontantinsats.

Du kan räkna hur många gånger du vill.

Kontantinsats – hur funkar det?

Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats, den del du måste betala med egna medel. Det kan vara pengar du fått från en bostadsförsäljning, som du sparat, arv eller gåva. Har du inte 15 % själv kan vi även hjälpa till med ett privatlån för en viss del av kontantinsatsen.

Tips!

  • Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på hur mycket du kan lägga i kontantinsats.


Vad krävs för att få låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000-8 000 000 kronor och upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % behöver du ha i kontantinsats.

Dessutom är det krav på att:

  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Minst en låntagare behöver ha en stadigvarande inkomst
  • Du inte har några betalningsanmärkningar


2. När du börjat gå på visningar – ansök om lånelöfte

När du vet hur mycket du vill låna och börjat gå på visningar kan du ansöka om ett lånelöfte - du får besked direkt på skärmen.

Lånelöfte – vad är det?

Ett lånelöfte är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Med lånelöftet vet du vad din ekonomi klarar och vad du har att röra dig med. Lånelöftet gäller i 3 månader.

Lämna utrymme i ditt lånelöfte och sök bostäder som ligger under ditt lånelöftestak. Ofta blir det budgivning och det är enklare för dig att i förväg veta att du har utrymme att lägga bud utan att behöva kontakta banken vid varje enskilt tillfälle. Det finns inga krav på att du behöver låna mer för att du har ett högre lånelöfte. På booli.se kan du snabbt och enkelt se vad slutpriserna brukar hamna på i det område som du letar bostad.

Om du vill ändra någon uppgift efter att du gjort en ansökan, till exempel månadsavgiften eller kontantinsatsen gör du bara en ny ansökan digitalt och korrigerar de uppgifter som du vill. Gör du det inom 3 månader från det att du gjorde ditt första lånelöfte så tar vi ingen ny kreditupplysning.

Ändra något i lånelöftet – hur gör jag det?

Om du vill ändra någon uppgift efter att du gjort en ansökan, till exempel månadsavgiften eller kontantinsatsen gör du bara en ny ansökan digitalt och korrigerar de uppgifter som du vill.

Om du gjorde ditt första lånelöfte inom de senaste 3 månaderna så tar vi ingen ny kreditupplysning.

Både köpa och sälja – hur funkar det?

Om du både ska köpa och sälja är det bra att tänka igenom din situation utifrån just dina förutsättningar en gång extra. Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på dina möjligheter att låna till en ny bostad. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen kommer du veta exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Tänk på att för ett köp av en villa tillkommer kostnader som pantbrev och lagfart.

Handpenningslån
Oftast behöver du betala handpenning några dagar efter att du skrivit kontrakt för ett nytt boende. Om du behöver kan vi hjälpa dig med ett handpenningslån som du betalar tillbaka på tillträdesdagen. Handpenningen brukar vara tio procent av köpeskillingen (det du köper bostaden för). Pengarna betalas till mäklaren som håller pengarna spärrade tills affären görs upp. Läs mer om handpenningslån här.

Överbryggningslån
Om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla kan du tillfälligt behöva ett överbryggningslån. Ofta ska pengarna från en försäljning betala det nya boendet. Men om du inte fått pengarna vid tillträdesdagen kan vi hjälpa till med ett så kallat överbryggningslån. Du betalar tillbaka lånet till oss så snart du fått pengarna från boendet du säljer. Läs mer om överbryggningslån här.


Tips!

  • Om du är osäker på vad du får vid försäljning av din bostad är det dessutom bra om du kan skjuta fram tillträdet till din nya bostad så att du har god på dig att sälja.

  • Oavsett om du väljer att köpa eller sälja först kan det vara bra att lägga tillträdet långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att sälja ditt nuvarande boende eller köpa en ny bostad. På så sätt minskar risken att du står med två bostäder en tid.

Hur länge är lånelöftet giltigt?

Ett lånelöfte hos SBAB är giltigt i tre månader.

 


3. När du hittat en bostad du vill köpa och lägga bud på – ring oss

Nu är det viktigt att du ringer oss på 0771-45 30 00. Då går vi igenom uppgifterna i lånelöftet och du får ett godkänt lånelöfte som gör att du tryggt kan gå hela vägen i budgivningen. Ha gärna en lönespecifikation tillgänglig när du ringer.

Har du inget lånelöfte än? Då är det allra smidigast om du skaffar ett lånelöfte digitalt, och sedan ringer oss.

Ring oss innan du skriver kontrakt

Vinner du budgivningen måste du ringa oss innan du skriver kontraktet så att vi kan göra en bedömning av bostaden du vill köpa och slutgiltigt bevilja din låneansökan.

Om du inte har ett lånelöfte hos ossgör en låneansökan för en specifik bostad här.