Vanliga frågor och svar

Vad krävs för att få låna hos SBAB?

För att få låna hos SBAB krävs att din låneansökan kreditprövas och beviljas hos oss. Vi erbjuder bolån mellan 200 000 och 10 000 000 kronor och upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % behöver du ha i kontantinsats. Dessutom är det krav på att:

  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Minst en låntagare har en stadigvarande inkomst
  • Du inte har några betalningsanmärkningar

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Kontantinsats — hur funkar det?

Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats och är den del du måste betala med egna medel. Det kan vara pengar du fått från en bostadsförsäljning, som du sparat, arv eller gåva.

Om du inte har hela kontantinsatsen kan vi i vissa fall hjälpa till med ett privatlån som en del av kontantinsatsen. Privatlånet får då maximalt utgöra 10 % av bostadens pris. Hur mycket du slutligen kan låna avgörs av dina ekonomiska förutsättningar.

Tips!

  • Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig att sälja din nuvarande bostad för när du räknar på hur mycket du kan lägga i kontantinsats.
  • Räkna ut hur mycket du behöver betala i kontantinsats beroende på hur stort och i vilket område du vill bo i med Kontantinsatskollen.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!

Kan jag påverka räntan på något sätt?

Hos oss sätts räntan utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad. Det innebär att du inte behöver förhandla eller köpa till fler tjänster för att få ner boräntan när du skaffar bolån hos oss.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din feedback!