Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Kundservice

Frågor och svar om SBAB:s räntehöjning

Från och med den 21 december 2018 höjer vi listräntan för bolån på några av våra bindningstider:

- 3 månaders bindning höjs med 0,25 procentenheter till listpris 1,74%

- 1 år bindning höjs med 0,25 procentenheter till listpris 1,74%

- 2 år bindning höjs med 0,15 procentenheter till listpris 1,84%

Varför höjer ni räntan?

Riksbanken meddelade den 20 december att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter till minus 0,25 procent. Med anledning av ökade upplåningskostnader för korta räntebindningstider höjer SBAB räntorna från och med fredagen den 21 december för bolån med 3-månader, 1-års och 2-års bindningstid med 0,15–0,25 procentenheter.

Hur påverkar räntehöjningen mig som kund?

För dig som har 3-mån bindningstid (rörlig ränta) kommer räntan höjas vid nästa räntejusteringsdag. Har du bunden ränta kommer en räntehöjning att slå igenom först den dag du har villkorsändring och binder om räntan, beroende på hur hög räntan är då. Du kan se dina låns räntejusterings- och villkorsändringsdag under "Lån", ”Mina lån” och ”Översikt” i internetbanken.

Ska jag välja bunden eller rörlig ränta?

Om du vill vara säker på att du vet vilka boendekostnader du kommer att ha en tid framöver och vet med dig att du kommer att bo kvar i din befintliga bostad kan det vara ett bra läge att binda lånet eller delar av det. Om du har marginaler i din ekonomi och inte är beroende av att veta exakt hur stora dina boendekostnader blir framöver kan rörlig ränta vara ett bra alternativ. Då har du oftast den lägsta räntan banken erbjuder (i dagsläget samma ränta som en ettårig bindningstid) men den kan också röra sig uppåt i takt med att Riksbanken höjer reporäntan.

Varför höjer ni inte sparräntan nu när ni höjer räntan på bolån?

Reporäntan ligger fortfarande under nollstrecket och beräknas höjas försiktigt de kommande åren enligt Riksbankens prognos. I nuläget bedömer vi att vi inte har utrymme att höja sparräntan då vi redan ligger på en bra nivå.

Vår ambition är att alltid hålla vår sparränta marknadsmässig och fördelaktig i förhållande till våra konkurrenter. Vårt sparkonto har konkurrenskraftig ränta, en av marknadens bästa, och goda villkor; fria uttag, inga avgifter, sparade medel är trygga med insättningsgarantin och du kan göra överföringar samt se ditt saldo direkt i SBAB-appen och i internetbanken.