Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Kundservice

Frågor och svar

Kan jag låna hos SBAB när jag köper en lägenhet i en oäkta bostadsrättsförening?

SBAB kan bevilja lån efter att vi godkänt bostadsrättsföreningen. Kontakta oss på telefon 0771-45 30 00 så går vi igenom föreningens ekonomi. Det är bra om du har bostadsrättsföreningens årsredovisning och objektsbeskrivningen på den lägenhet du är intresserad av när du ringer oss.

Vad är en oäkta bostadsrättsförening?

En oäkta bostadsrättsförening har inte en tillräckligt stor andel av lägenheterna som hyrs ut till de egna medlemmarna. Delar av fastigheten kan t.ex. hyras ut till företag. En oäkta bostadsrättsförening har inte samma skatteregler som en äkta bostadsrättsförening.

Kan jag låna hos SBAB när jag köper en lägenhet i en bostadsförening?

Ja, SBAB kan bevilja lån efter att vi godkänt bostadsföreningen. Kontakta oss på telefon 0771-45 30 00 så går vi igenom föreningens ekonomi. Det är bra om du har bostadsföreningens årsredovisning och objektsbeskrivningen på den lägenhet du är intresserad av när du ringer oss.

Vad är en bostadsförening?

En bostadsförening är en äldre bostadsföreningsform som inte får nybildas idag. Bostadsföreningar lyder under lagen om ekonomiska föreningar och föreningens stadgar, men inte automatiskt under bostadsrättslagen.

Vilka lånehandlingar behöver skickas in till SBAB inför utbetalning?

För att vi ska kunna betala ut ett lån behöver du underteckna de lånehandlingar som du fått från SBAB och skicka in dem i retur. Du behöver även bifoga en kopia av giltig id-handling för alla låntagare.

När behöver SBAB ha lånehandlingarna inför mitt bostadsköp?

Vi behöver ha dina undertecknade handlingar i retur senast 4 bankdagar innan tillträdesdagen.

När fastställs räntan på mitt lån?

Din ränta sätts på utbetalningsdagen.

Hur och när betalar jag in kontantinsatsen?

Din kontantinsats sätts in på ditt konto i SBAB. Har du inget konto sedan tidigare kan du öppna det här med BankID. Om du öppnar ett nytt konto är det viktigt att alla blivande låntagare står med på kontot. Vi behöver ha din insättning tillhanda senast 7 dagar innan tillträdesdagen.

Erbjuder SBAB byggnadskreditiv?

Nej, vi erbjuder inte byggnadskreditiv. Om du bygger en ny bostad kan du lägga lånen hos oss först när bostaden är färdigställd och slutbesiktigad. SBAB kan då lösa ditt byggnadskreditiv den dag du flyttar in, och vi lägger upp ett bolån med din bostad som säkerhet.

Kan jag låna till en bostad utomlands?

Nej, vi kan inte finansiera bostäder i utlandet, endast i Sverige.

Hur går det till att låna hos SBAB?

För dig som vill flytta bolånet till oss

Om du har bolån hos någon annan bank och vill flytta det till oss kan du fylla i dina uppgifter i ansökan och skicka in. Om du vill låna mer i samband med att du byter fyller du i dina befintliga bolån inklusive det belopp du vill utöka med under "Önskat lånebelopp".

 


Om du börjat gå på visningar och vill ansöka om bolån hos oss, följ dessa steg:

1. När du letar bostad och ska gå på visningar - Ansök om lånelöfte
Du gör en ansökan om lånelöfte direkt här. Lånelöftet visar att banken gjort en bedömning av hur stort lån du har råd med.

2. När du lagt ditt första bud
Då är det viktigt att du ringer oss på 0771-45 30 00. Då går vi igenom uppgifterna i lånelöftet och säkerställer att du kan gå hela vägen i budgivningen. Om du inte har skickat in en ansökan om lånelöfte, gör det innan du ringer så samtalet blir så effektivt som möjligt.


3. När du vunnit budgivningen
Vinner du budgivningen måste du ringa oss innan du skriver kontraktet så vi kan göra en bedömning av bostaden du vill köpa och slutgiltigt bevilja din låneansökan. Har du inte ansökt om ett lånelöfte än kan du istället göra en bolåneansökan i detta läge.


För dig som redan har skrivit kontrakt

Om du redan har skrivit kontrakt för en ny bostad men inte har något lånelöfte hos oss kan du göra en bolåneansökan. Fyll i dina uppgifter i ansökan och skicka in. Efter att vi gått igenom din ansökan ringer vi upp dig.

Var noga med att uppge rätt månadslön. I månadslön ingår din grundlön, fast OB-tillägg och fast provision.


Hur ansöker jag om lånelöfte?

Ansök om lånelöfte och få ett snabbt svar. Lånelöftet gäller i tre månader.

När du söker lånelöfte kan det vara bra att lämna utrymme för eventuell budgivning. När du sedan går vidare för att göra en ansökan om lån behöver du inte nyttja hela det belopp du sökt lånelöfte för.

För att SBAB ska kunna hjälpa till med finansieringen måste köpet förmedlas av en mäklare.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du kan låna beror dels på marknadsvärdet på din villa, bostadsrätt eller ditt fritidshus, och dels på din kalkyl. Vi kan erbjuda bolån upp till 85 procent av marknadsvärdet på din villa, bostadsrätt eller på ditt fritidshus. Det innebär att du behöver en kontant insats på minst 15 procent.

Vid en kreditprövning tar vi hänsyn till hur stort belopp som finns kvar per person i hushållet att leva på när alla kostnader är betalda. Beloppet är olika för barn och vuxna, och för ensamstående och för de som lever i flerhushåll.

Vilka handlingar behöver SBAB vid en kreditprövning?

Innan vi kan göra en fullständig kreditprövning i samband med köp av ny bostad behöver vi få in:

  • Påskrivet köpekontrakt
  • Objektsbeskrivning
  • Föreningens senaste årsredovisning (om du ska köpa bostadsrätt)

Observera att vi efter utförd kreditprövning kan behöva kompletterande handlingar.

Kan jag låna till handpenningen?

Om vi beviljar din ansökan om bolån kan vi också hjälpa dig med ett tillfälligt lån till handpenningen.

Jag flyttar in i nya bostaden innan jag säljer min nuvarande, kan ni hjälpa till med ett lån under tiden?

Om vi beviljar din ansökan om bolån kan vi också hjälpa dig med ett så kallat överbryggningslån fram tills du fått betalt för din nuvarande bostad. Du måste ha undertecknat ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal både för den bostad du köper och den du säljer.

Köpet av den nya bostaden och försäljningen av ditt befintliga boende ska vara förmedlat av en mäklare. Det är av säkerhetsskäl både för oss och för dig som kund.

Detta lån ska återbetalas så snart du får pengarna från din försäljning.

Vilka belåningsgränser gäller hos SBAB?

Om du lägger alla dina bolån hos oss kan vi erbjuda lån upp till 85 % av marknadsvärdet på villan, bostadsrätten eller fritidshuset. Om du inte lägger alla dina bolån hos oss erbjuder vi lån upp till 75 % av marknadsvärdet. Observera att du måste lägga alla lånen hos oss om du belånar en bostadsrätt.

Vilka villkor finns för att godkänna mig som låntagare?

De grundläggande villkoren är att du ska ha en tillsvidareanställning och inte ha några betalningsanmärkningar. Sedan måste din ekonomi klara av den boendekalkyl vi gör i samband med kreditprövningen.

Kan jag låna hos SBAB om jag inte har fast anställning?

För att svara på frågan behöver vi göra en manuell bedömning av din inkomst. Ring oss på 0771-45 30 00, så hjälper vi dig.

Kan jag låna hos SBAB vid privatköp?

Nej, SBAB beviljar enbart lån till köp som förmedlas av mäklare.

Hur stor kontantinsats behöver jag betala?

Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats, den del du måste betala med egna medel. Sådana är Finansinspektionens bestämmelser.

Vanligast är att kontantinsatsen kommer från sparade pengar, vinst från bostadsförsäljning, arv eller gåva. Har du inte egna medel i samband med köpet så kan du kanske låna till delar av kontantinsatsen med lån som inte har bostaden som säkerhet, ett så kallat privatlån. Ett privatlån har kortare återbetalningstid och högre ränta än bolånet.

I samband med att du ansöker om bolån för att köpa ny bostad kan du även ansöka om handpenningslån och överbryggningslån.

Vem ska mäklaren kontakta inför tillträdet?

Bokning av tillträdestid gör mäklaren i första hand per telefon 054-17 57 50. Det går också bra att mejla till utbetalningsgruppen@sbab.se.

Läs mer om vad vi behöver från dig som mäklare här.

 

När jag gör en låneansökan - vad räknar ni som månadslön?

I månadslön ingår din grundlön, fast OB-tillägg och fast provision.

Jag kollar på bostäder i olika kommuner, ska jag göra ett lånelöfte per kommun?

Nej, det räcker med att du gör ett lånelöfte, sen korrigerar vi det inför en eventuell budgivning eller när du ringer oss innan kontrakt ska skrivas.

Ansök om lånelöfte här. Lånelöftet gäller i tre månader.

 

Var kan jag se hur det går för min ansökan?

Logga in på sbab.se så kan du enkelt följa hur det går i ditt ärende under "Mina ärenden".

Ska jag köpa eller sälja först?

En av de stora frågorna du ställs inför när du vill byta boende är om du borde köpa eller sälja först. Dessvärre finns det inte bara ett korrekt svar. Det kan därför vara bra att tänka igenom både för- och nackdelar innan du bestämmer dig. Läs om vad som är bra att tänka på här.