Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Kundservice

Frågor och svar

Vad är SBABgiro?

Med SBABgiro kan du betala dina SBAB-avier direkt från ditt konto hos oss. Beloppet dras direkt från kontot på förfallodagen. Om du vill ansluta dig till tjänsten ringer du oss på 0771-45 30 00 så hjälper vi dig.

Följande är bra att veta för dig som vill betala dina låneavier direkt från ditt konto hos oss.

  • Låntagare och kontohavare ska vara samma person
  • Det är bara lån hos SBAB som kan betalas med SBABgiro
  • Du måste ha pengar på kontot dagen före förfallodagen
  • Du kan inte kombinera E-faktura och SBABgiro
Jag hade inte pengar på mitt konto på förfallodagen, vad göra?

SBAB gör ytterligare försök att dra pengarna från ditt konto i samband med avins förfallodag. Finns fortfarande inte pengar på kontot måste du göra en manuell inbetalning. Då använder du uppgifterna om bankgironummer, belopp och ocr-nummer. Är du osäker på hur du ska gå tillväga, ring oss gärna!

Betalar du inte avin skickar vi en påminnelseavi ca tio dagar efter förfallodagen, där det finns ett inbetalningskort bifogat. Påminnelseavgiften är för närvarande 60 kr.

Varför har jag fått en påminnelseavi?

Om du betalar via autogiro har det antingen fattats pengar på ditt konto den dag som SBAB försökte dra beloppet, eller så har det blivit tekniskt fel. SBAB kan inte gå in och dra pengar vid ett senare datum, så lättast är om du betalar med den avi som är bifogad påminnelsen.

Vad är årsavi?

Om ditt lån är bundet under hela året skickar SBAB ut en avi i början av året där årets samtliga betalningar finns specificerade. Du kommer alltså inte att få hem någon pappersavi inför varje förfallodag.

Jag har inte fått någon avi den här månaden, hur vet jag vilket belopp jag ska betala?

Logga in på sbab.se med ditt BankID. Där kan du se dina personliga uppgifter inklusive kommande betalningar.

Hur vet jag vilket belopp jag ska betala via autogiro?

Inför lånets förfallodag skickar SBAB ut en specifikation som visar hur mycket och när vi ska dra pengar från ditt konto.

Vilka bank- och plusgironummer kan jag betala in min avi till?

Använd helst det bank- eller plusgironummer som angivits på avin. Om det inte finns angivet kan du använda dig av BG 5811-2327. Var noga med att tydligt ange lånenummer eller personnummer som referens.

Jag behöver ett OCR-nummer när jag betalar via Internet

Om du inte fått ett OCR-nummer är det lättast att använda vårt bankgironummer 5811-2327, som inte kräver OCR. Ange istället ditt personnummer eller lånenummer som referens under "Meddelande".

Vad menas med "summan utlagt"?

Summan på din första avi som är märkt med ”Utlagt” innehåller den summa som SBAB lagt ut i samband med ditt tillträdesmöte. På likvidavräkningen du fått av mäklaren kan du se en specifikation av kostnaderna.

Vid köp av bostadsrätt ingår till exempel eventuell handpenningsränta och månadsavgift till föreningen för de dagar som är kvar på månaden efter att tillträdet ägt rum.

Vid köp av fastighet ingår till exempel eventuell handpenningsränta och fastighetsavgift för kvarvarande del av året.

Hur beräknas belopp för ränta och amortering på den första avin?

Första avin innehåller ränta för de två första månaderna men amortering för endast en månad. Till exempel: Tillträder du 15 mars innehåller första avin ränta från 15 mars till sista april samt amortering för april.

Varför kommer avierna bara till en av låntagarna?

Avierna går automatiskt till huvudlåntagaren på lånet, det vill säga den som stod först på låneansökan. Om det finns fler låntagare och alla bor på samma adress så skickar vi inte avin till mer än en person. Mottagare av avierna kan enkelt ändras om du önskar det, kontakta vårt kundcenter på 0771-45 30 00 så hjälper vi dig.

Hur anmäler jag autogiro/e-faktura?

Du kan anmäla autogiro och e-faktura på sbab.se. Klicka på Kundservice och sedan på Villkor & blanketter. Skriv ut blanketten ”Medgivande autogiro och SBABgiro”. Fyll i och posta till oss.

Om du vill ha endast e-faktura kan du logga in på internetbanken hos din vardagsbank och leta upp listan över alla företag som är anslutna till e-faktura. Välj SBAB och fyll i de uppgifter som behövs. Du får sedan en bekräftelse skickad till den e-postadress du uppgett i anmälan.

När kommer avierna för eventuella pantbrev och lagfart?

En avi gällande lagfarten kommer från Inskrivningsmyndigheten 4-8 veckor efter tillträdet. Kostnad för pantbrev faktureras av oss. Om kostnaden understiger 50 000 kr är den inkluderad i bifogad avi. Om kostnaden överstiger 50 000 kr skickar vi en separat avi efter tillträdet. Den totala pantbrevskostnaden inkluderar vårt arvode på 750 kr.

Pengarna har dragits från mitt konto, varför står det "Obetald" under "Aviöversikt"?

Det kan ta upp till två dagar från det att du har betalat din avi tills den står som ”Betald” under ”Aviöversikt”.

Jag har inte fått min första avi, hur vet jag vad jag ska betala? 

Den första avin kommer månaden efter att ditt lån betalats ut. Den innehåller ränta från utbetalningsdagen till och med 30:e nästföljande månad.

Om ditt lån exempelvis betalades ut den 10 mars kommer din första avi innehålla ränta från 10 mars till sista april. Amorteringen är dock bara för en månad. Du kan även se avibeloppet när du loggar in från och med den 15:e och senast den 18:e varje månad.