Låna

På väg till ditt nya hem

Efter att ha skrivit kontrakt och betalat handpenning kommer en lite lugnare period. Oftast tar det ett par månader innan det är dags att flytta in.

Det är nu du har tid att börja fundera på hur din nya bostad ska se ut, inredning, tapeter och möblering. Och att planera själva flytten på bästa sätt. Här hittar du tips och checklistor för att allt ska gå så smidigt som möjligt.

Det är också nu du kan börja fundera över hur du vill lägga upp ditt bolån. Till exempel, vill du ha rörlig eller bunden ränta? Du får några tips längre ned.

4 saker att tänka på när det är dags att flytta

En smidigare flytt

För att sköta bostadsaffären på ett smidigt sätt, hela vägen tills du har flyttat in, kan det vara bra med en flyttchecklista. Som den här:

  • Kom ihåg att göra en flyttanmälan hos Adressändring
  • Boka flyttfirma eller släpkärra. Om du vill ha hjälp av vänner och familj - prata med dem i god tid.
  • Flytta ditt elabonnemang eller välja ett nytt elbolag
  • Flytta eventuella tv- och bredbandsabonnemang eller välja nya leverantörer
  • Magasinera möbler om det behövs
  • Planera in flyttstädningen
  • Ställa dig i kö till en ny parkeringsplats
  • Skaffa en ny hemförsäkring
  • Skaffa låneskydd
  • Flytta eller skaffa nytt vatten/avlopp-abonnemang
  • Skriva samboavtal eller testamente. Det här gäller om ni inte är gifta men det är bra att även ni som är gifta ser över detta. Kontakta en jurist för att få just den lösning som passar er bäst.
  • Om du prenumererar på tidningar eller annat bör du meddela dem din nya adress.
  • Meddela släkt och vänner din nya adress.

glödlampa

Tips!

1. Ta reda på vem som ska städa innan inflyttningen. Vem ska du kontakta om du inte är nöjd? Om säljaren anlitar en städfirma, vem ska kontakta firman om du inte är nöjd? Många lämnar över det ansvaret till dig men det är något som du och säljaren ska komma överens om.

2. Om du också ska sälja och ännu inte lagt ut bostaden till försäljning är det hög tid att göra det nu. Lånar du pengar till din nya bostad genom SBAB måste vi se ett försäljningskontrakt på din nuvarande bostad senast två veckor innan du ska flytta in i din nya bostad.

Du kan välja mellan flera olika räntebindningstider för ditt lån, allt från att binda räntan i 3 månader till att binda den i 10 år.

Det som ofta kallas rörlig ränta är en ränta som är bunden på 3 månader. Det innebär att du har samma ränta under 3 månader. Därefter binds räntan ytterligare 3 månader baserat på den nya 3 månadersräntan som kan vara både högre eller lägre beroende på marknadsläget. Med rörlig ränta förändras din ränta ofta vilket kan innebära att dina boendekostnader kan förändras hastigt.

Med längre bindningstider är din ekonomi mer förutsägbar då du vet hur höga dina lånekostnader är.

Att tänka på när du väljer rörlig eller bunden ränta

Rörlig

  • ​Du kan extraamortera utan kostnad.
  • Du kan lösa dina lån när du vill utan att behöva betala någon kostnad (ränteskillnadsersättning). Dock finns det vissa banker som kräver att lånet ska lösas på räntejusteringsdagen för att det inte ska utgå någon kostnad.

Bunden

  • ​Du vet din exakta månadskostnad under hela bindningstiden.
  • Det är lättare att skattejämka eftersom du vet vilken räntekostnad du kommer att ha under året.

Dela upp lånet i flera delar

Om du delar upp bolånet i flera delar kan du välja olika bindningstider på de olika lånen. På så vis får du fördelarna med både rörlig och bunden ränta. Det ger dig en möjlighet att sprida risken på ditt lån. Även om du planerar att ha hela lånet på rörlig ränta är det klokt att dela upp lånet i tre eller fyra lånedelar redan från början. På så sätt kan du snabbt binda en eller flera lånedelar längre fram.

glödlampa

Tips!

Att amortera på lånet

Det är alltid bra att amortera på bolånet eftersom det gör att storleken på ditt lån minskar. När lånets storlek minskar gör även dina räntekostnader det eftersom de baseras på hur stort lån du har. Med andra ord, ju mer du amorterar desto lägre blir din räntekostnad.

Om du har ett bolån på 50 % eller mer av bostadens värde och/eller lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, omfattas du av amorteringskrav. Det innebär att:

  • Bolån mellan 50-70 % av bostadens värde årligen ska amorteras med ett belopp motsvarande 1 % av det totala lånebeloppet.
  • Belåning över 70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med ett belopp motsvarande 2 % av det totala lånebeloppet.
  • Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska 1 % av det totala lånebeloppet amorteras årligen. Om ni är två som lånar är det er totala årsinkomst som räknas.

Kontakta oss så hjälper vi dig att se över dina försäkringsbehov och går igenom vad som är bäst för dig. Du når oss på 0771-45 30 00.

Fördjupning

Bostadsrätt – medlemskap i en förening

Efter kontraktskrivningen skickar mäklaren en begäran om medlemskap i bostadsrättsföreningen åt dig. Oftast blir du godkänd av föreningen utan problem och det ska till något speciellt för att de inte ska godkänna dig. Det är dock upp till varje förening, så det kan skilja sig åt. Om du inte godkänns går köpet tillbaka till säljaren och handpenningen tillbaka till dig. Ingen av parterna har rätt till skadestånd.